El PS pregunta pels motius de la supressió d’una hora de català al batxillerat de l’Escola Andorrana

El  conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha tramitat una pregunta urgent de cara a la sessió de control a Govern de dijous vinent mitjançant la qual vol saber els motius pels quals s’ha optat per suprimir una hora de llengua catalana als cursos de batxillerat del sistema andorrà. El parlamentari ha deixat clar que no comparteixen aquesta mesura que, al seu entendre, pot provocar que molts alumnes no coneguin suficientment el que, ha recordat, és l’idioma oficial del país.

En l’escrit tramitat a Sindicatura, López posa en relleu “la reducció d’una hora setmanal de l’assignatura de llengua catalana en el nou model de batxillerat andorrà” i el fet que “el nombre d’hores d’ensenyament” d’aquest idioma “és inferior en l’escola andorrana al que s’imparteix en la resta de sistemes educatius”. També remarca “la preocupació manifestada pels ensenyants que integren el departament de català per quan aquesta reducció pot afectar entre altres qüestions a l’assoliment per part dels alumnes del nivell C1 (…), a l’ensenyament de la literatura catalana i a l’assoliment adequat de totes les competències” en aquesta llengua.

A més, el conseller general recorda que el català “és la llengua oficial de l’Estat” i, per tant, “el seu ensenyament no pot veure’s (…) relegat per altres matèries i que el coneixement en profunditat de la llengua i de la literatura catalana no es pot entendre sinó com una qüestió identitària del nostre país”. Per això, pregunta a Govern “quins han estat els motius que han portat a la reducció d’una hora setmanal de l’assignatura de llengua catalana en el nou model de batxillerat” i “com ha valorat (…) les possibles conseqüències d’aquesta decisió”.

El parlamentari socialdemòcrata ha remarcat la sorpresa que han tingut quan se’ls ha explicat l’eliminació de classes d’una assignatura tan important com és la que afecta l’idioma oficial d’Andorra. “Ens ha sobtat la informació que se’ns ha fet saber de la reducció d’una hora de l’ensenyament del català a batxillerat”, ha apuntat, tot remarcant que “ens preocupa per la rellevància que té el coneixement tant de la llengua com de la literatura catalana i pel fet que altres llengües tenen un nombre d’hores d’ensenyament superior al sistema andorrà superior”. De fet, ha apuntat que, ara, amb aquest canvi, l’ensenyament d’aquest idioma “és inferior al d’altres sistemes”.

López ha volgut destacar que es tracta d’un “coneixement essencial al nostre país”. Així, ha indicat, “és una qüestió identitària, ja que és la nostra llengua oficial”. A la vegada ha deixat cas que “no podem compartir que s’hagi prioritzat altres assignatures davant del català”, una òptica, assegura, compartida per part de molts professors i responsables del sistema d’ensenyament andorrà.

PS

3 comentaris

  1. Hace mucho tiempo que hacen lo que quieren con el catalán en la enseñanza andorrana . No es nada nuevo y es una lastima que sólo ahora os deis cuenta

  2. El català no s ha tocar! D’això ja s’està encarregant Esppanya… Hem de ser un exemple a seguir, i sempre s ha de pensar en la nostra sobirania i autoritat.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES