Augmenten els intents de manipular les xarxes socials

L’últim episodi de manipulació de les xarxes socials que coneixem és el que haurien dut a terme, segons el Govern del Partit Popular, hackers russos i veneçolans per alterar la realitat política a Catalunya. Sense encara dades que ho confirmin o ho desmenteixin, la veritat és que el PP ha fet servir aquesta informació per atacar als seus rivals polítics dins de l’Estat espanyol. S’ha pres tan a la lleugera un tema que segons informa l’ONG Freedom House en el seu informe “Llibertat a la xarxa 2017: Manipular les xarxes socials per a soscavar la democràcia”, podria ser molt més important del que ens pensem.

El document presentat recentment analitza les xarxes de 65 països de tot el món entre juny de 2016 i maig de 2017. Les conclusions de l’informin revelen que per setè any consecutiu s’ha intentat menyscabar la democràcia des d’internet. D’aquesta manera, Freedom House considera que almenys 18 països dels analitzats haurien patit ingerències durant les seves eleccions.

L’informe considera que dels països analitzats només 13 han millorat la seva situació respecte a l’any passat. En 32 països s’hauria incrementat l’ús de pràctiques per manipular les eleccions.

Segons apunta l’informe aquesta pràctica va començar més de 10 anys a la Xina i Rússia, i actualment s’ha tornat massiva a tot el planeta. No és estrany que el país asiàtic més poblat del globus sigui la regió on més pressió hi ha sobre les xarxes socials. D’altra banda, Síria i Etiòpia s’han sumat aquest any a la llista de nacions on el control i manipulació de les xarxes és més gran.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES