Andorra la Vella augmenta la previsió d’endeutament fins als 50,8 milions d’euros el 2019

El  comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dimecres una revisió del marc pressupostari en el qual s’han augmentat les previsions d’endeutament per als anys 2018 i 2019. La voluntat de la majoria és que el comú es pugui endeutar fins als 40 milions l’any vinent i fins als 50,8 milions el 2019, quan l’any passat es va fixar aquest darrer límit en 31 milions d’euros. La cònsol major, Conxita Marsol, ha justificat la decisió pel fet que “no ens volem autolimitar a l’hora de fer inversions importants”, i també per tenir marge d’actuació en cas que sorgeixin imprevistos. A més, Marsol ha assegurat que es tracta només d’una previsió, i que en tot cas no se superaria en cap cas el límit d’endeutament (fixat en el 200% dels ingressos dels tres últims anys), ja que en el pitjor dels casos s’arribaria al 135%. En canvi, l’oposició ha criticat la decisió i hi ha votat en contra. Des de Liberals d’Andorra no comparteixen el “canvi de tendència” de voler eixugar deute a “augmentar-lo exponencialment”, mentre que el PS considera que les obres projectades són “faraòniques” i que el que cal és prioritzar les inversions i centrar-se en cobrir els serveis que s’han de prestar a la ciutadania.

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat per majoria una revisió del marc pressupostari que preveu un augment de les previsions d’endeutament per als dos darrers anys de mandat. Per al 2018 s’ha fixat un màxim d’endeutament de 40 milions d’euros, el que suposa un 110% dels ingressos dels tres últims anys (quan el sostre és 200%), i de cara al 2019 es preveu que la xifra pugui augmentar fins als 50,8 milions (135%). Cal tenir en compte que en el marc pressupostari de l’any passat la previsió per al 2019 era situar l’endeutament en 31 milions d’euros.

La cònsol major, Conxita Marsol, ha explicat que l’objectiu d’aquesta mesura és disposar “d’una garantia” per no haver de limitar les inversions, ja que es preveu que la partida del 2018 sigui de 14 milions d’euros i per al 2019 de 20 milions. A més, Marsol ha afegit que d’aquesta manera es poden fer els projectes previstos “perquè la parròquia generi riquesa” i també fer front als imprevistos, com els que considera que ja s’han produït amb la façana dels Serradells o les separatives d’aigües.

A més, el marc pressupostari també preveu un augment de les despeses corrents del 3,6%, una xifra que Marsol ja ha reconegut que provocarà que l’informe del Tribunal de Comptes sigui desfavorable, tenint en compte que la previsió que van trametre a l’organisme per tal que fes l’informe dels objectius de sostenibilitat financera era del 3%. Amb tot, la majoria considera que els comuns que no superen el 180% d’endeutament no estan sotmesos a aquesta regla relacionada amb la despesa.

Precisament, la necessitat de disposar d’un informe del Tribunal de Comptes previ a l’aprovació del marc pressupostari ha estat objecte de discussió entre la majoria i l’oposició, que ha criticat que no es disposés del document. En canvi, des de la majoria consideren que l’informe previ és precisament el dels objectius de sostenibilitat que l’organisme va publicar al BOPA el mes d’octubre.

Marsol també ha assegurat que les modificacions fetes al marc pressupostari “són només una previsió” i que és un dels comuns amb el límit d’endeutament més baix. A més, ha assenyalat que en aquests nous topalls no s’ha tingut en compte l’evolució que tindran els ingressos, com tampoc els més de 2 milions d’euros que el Govern ha d’abonar-los per compensar la no congelació de les transferències del 2016.

Des de Liberals d’Andorra, Jordi Minguillón i Víctor Pintos han criticat el “canvi de tendència” en passar de voler reduir l’endeutament a “augmentar-lo exponencialment en 17 milions d’euros”. Els consellers han assegurat que “sempre hem defensat que s’ha d’arribar a gastar només el que s’ingressa” i han recordat que l’endeutament del comú va arribar a ser de 65 milions d’euros. Amb tot, Pintos ha assegurat que no estan en contra de les inversions anunciades per a l’any vinent, tot i que consideren que “tot ha de tenir un equilibri i fer-se amb sentit comú”.

De la seva banda, la consellera del PS, Dolors Carmona, no comparteix que la justificació de la majoria faci referència a la voluntat que la parròquia doni riquesa. “El comú no és una entitat privada, per tant, primer el que cal és que funcionin els serveis”. Pel que fa als projectes anunciats la setmana passada, Carmona els ha qualificat de “faraònics” i de no ser prioritaris, fent referència a la cinta transportadora de Ciutat de Valls o als 5 milions que s’invertiran a l’avinguda Meritxell.

ANA

1 comentari

  1. I després a apujar els impostos i les taxes tot el que es pugui…

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES