Govern i associacions es marquen el repte d’aconseguir la integració del col·lectiu

La  Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha celebrat, aquest dissabte al matí, el Dia internacional de les persones amb discapacitat 2017, amb un acte institucional al vestíbul del Consell General. L’acte ha servit per commemorar, també, els deu anys de l’entitat, i per entregar els Premis Antoni Rogel a la Fundació Jacqueline Pradère i la presidenta d’Amida i expresidenta de la FAAD, Agustina Grandvallet. L’actual presidenta de la FAAD, Anna Parramon, ha dit que “haver de celebrar un dia internacional és que hi ha alguna cosa per recordar”, en aquest cas, les persones amb discapacitat. Parramon ha reclamat un canvi en la societat, per tal que es reconegui la igualtat de totes les persones i que s’accepti que hi ha capacitats diverses. En aquesta línia, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha manifestat que, malgrat els avenços importants que s’han fet durant els últims anys, la societat és qui encara té una “discapacitat”, al no saber trobar la manera d’incloure totes les persones del col·lectiu amb discapacitats. Esport s’ha mostrat optimista que s’aconseguirà i ha encoratjat a les associacions a seguir treballant plegats.

La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha celebrat, aquest dissabte al matí, el Dia internacional de les persones amb discapacitat 2017, amb un acte institucional al vestíbul del Consell General. L’acte també ha servit per commemorar els deu anys de l’entitat, per això s’han lliurat unes plaques a les set associacions fundadores de la FAAD. A més, s’ha fet l’entrega dels Premis Antoni Rogel, que enguany han reconegut a la Fundació Jacqueline Pradère, per la seva tasca en pro i defensa de les persones amb discapacitat, i a la presidenta d’AMIDA i expresidenta de la FAAD, Agustina Grandvallet, per l’esforç personal i la integració en la vida social participativa.

El Síndic general, Vicens Mateu, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, entre els quals hi havia la Subsíndica general, Mònica Bonell; el cap de Govern, Toni Martí; el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives. La presidenta de la FAAD, Anna Parramon, ha manifestat que “haver de celebrar un dia internacional és que hi ha alguna cosa per recordar”, en aquest cas, les persones amb discapacitat. Parramon ha reclamat un canvi en la societat, per tal que es reconegui la igualtat de totes les persones, que s’accepti que hi ha capacitats diverses i que es valori a les persones per la seva capacitat, i no pas per la seva discapacitat, “una de les fites que s’ha d’assolir”, ha dit. La presidenta de la FAAD ha destacat la importància de la federació a l’hora de lluitar conjuntament per les persones amb discapacitat, unint esforços en una sola veu les diverses associacions que en formen part, però sense abandonar cadascuna la seva personalitat i la seva tasca. A més, Parramon ha dit que “en ple segle XXI no hi pot haver lloc per a la discriminació” i ha emplaçat a les institucions a seguir treballant plegats “per aconseguir un canvi real i efectiu de la visió que la societat encara té de la discapacitat”.

Per la seva part, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior ha reconegut la feina de la FAAD a l’hora de visualitzar l’impacte de la discapacitat a Andorra i la diversitat de situacions a les que s’han d’enfrontar, cada dia, les persones amb discapacitat. Xavier Espot ha remarcat la importància de tenir en compte el punt de vista de les associacions de persones amb discapacitat cada cop que s’aprova un projecte de llei o un reglament sobre elles i ha manifestat que, malgrat els avenços importants que s’han fet durant els últims anys, la societat és qui encara té una “discapacitat”, al no saber trobar la manera d’incloure totes les persones del col·lectiu amb discapacitats. Espot, però, s’ha mostrat optimista que s’aconseguirà i ha encoratjat les associacions a seguir treballant plegats.

El passat dijous, el Consell General va aprovar el projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat. Anna Parramon s’hi ha referit durant el seu discurs i ha dit que “és important per seguir avançant cap a l’objecte de poder promoure, protegir i assegurar el gaudi ple i en condicions d’igualtat de tots els drets i llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat”, així com “el respecte de la seva dignitat intrínseca”. En aquest sentit, el ministre Xavier Espot ha apuntat que hi ha hagut un canvi de paradigma i que “ja no ens hem de fixar en les discapacitats de les persones amb discapacitat, sinó més aviat en les discapacitats que la nostra societat té a l’hora d’incloure aquestes persones”.

El Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, que ha estat l’encarregat de cloure l’acte de celebració del Dia internacional de les persones amb discapacitat, ha demanat prendre consciència del lloc on s’ha celebrat, el vestíbul del Consell General, l’edifici que aplega “la sobirania popular d’Andorra” i “el més representatiu del país”, ha dit. L’acte ha comptat amb la participació de dos violinistes de la Fundació ONCA, que han interpretat quatre peces musicals.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES