El llibre i l’exposició ‘retratsmúsicsandorra’ presenta 66 músics andorrans

L’any 2013, els fotògrafs Pep Aguareles, Lluís Casahuga, José Otero i Robert Verdaguer van iniciar un projecte per plasmar amb imatges el màxim de músics del país. El resultat ha estat el llibre i l’exposició ‘retratsmúsicsandorra’, que conté 66 fotografies que han captat l’essència de cada protagonista. Tant la mostra com la publicació s’han presentat aquest dimarts al vespre a la sala d’exposicions del Govern Artalroc, que mantindrà les fotografies exposades fins al 7 de gener. El projecte es completarà amb el concert ‘Silenci’, que tindrà lloc el 13 de gener a l’Auditori Nacional d’Andorra, en el qual actuaran una trentena de músics andorrans.

Carlos Lozano, Lluís i Gerard Claret, Landry Riba, Laura Estiarte, Efrem Roca, Natàlia Solà, Ishtar Ruiz, Jonaina Salvador, Lluís Casahuga, Carina Ventura, Xavier Bazan, Oriol Vilella, Roger Casamajor… Són alguns dels 66 músics que integren el projecte ‘retratsmúsicsandorra’, iniciat fa quatre anys per Pep Aguareles, Lluís Casahuga, José Otero i Robert Verdaguer. La selecció s’ha fet el més acurada possible, sempre segons criteris artístics i buscant músics de tots els gèneres, des de clàssica a ‘heavy’. L’impulsor i coordinador del projecte, Pep Aguareles, ha demanat disculpes d’avançada si algú s’ha sentit exclòs.

El resultat de quatre anys de feina s’ha plasmat en un llibre de gran format que conté les 66 fotografies. El volum, editat amb gran qualitat, es pot comprar per 40 euros, un preu molt assequible gràcies a què el ministeri de Cultura ha subvencionat la meitat del seu cost de disseny i impressió (uns 18.000 euros). Només se n’han editat 300 exemplars.

El projecte també inclou una exposició, que acull la sala d’exposicions del Govern Artalroc, i que s’ha inaugurat aquest dimarts al vespre amb l’assistència de tots els participants i públic interessat en la col·lecció fotogràfica. Per fer cada retrat, els autors van fer una enquesta prèvia, de vint preguntes, a cada músic que es va prestar a la sessió. L’objectiu era conèixer-los més íntimament i que el retrat plasmés la seva essència. Per exemple, Oriol Vilella surt rodejat de vinils i CD, i porta un barret que odia perquè li recorda a una obra de teatre en què va participar quan era nen. La compositora i pianista Natàlia Solà posa davant de dues notes: sol i la. El guitarrista David Sanz posa nu enmig de la natura, ja que se sent en simbiosi amb l’entorn. El bateria Xavier Bazan somia fer un concert a la lluna, i l’han vestit d’astronauta. Carina Ventura és una ‘femme fatale’ dels anys 40 i a la imatge de Jordi Roure hi surten dues fotografies de les tres generacions de músics de la família: el pare, el mestre Roure, i la filla, Marta Roure, la primera representant andorrana a Eurovisió.

‘Retratsmúsicsandorra’ fa un repàs pel divers panorama musical andorrà, plural i heterogeni però amb un nexe en comú: la passió per la música. El resultat són uns retrats en què cada músic esdevé el protagonista i l’ànima de la imatge. Blancs i negres, color, llum d’estudi o natural, escenaris que evoquen i s’adapten a cada un dels personatges, un conjunt d’històries personals reflectides en imatges que capten la gran riquesa i professionalitat dels músics d’Andorra. Les imatges s’han pres en tres escenaris: la natura, l’estudi i l’entorn urbà.

El projecte ‘retratsmúsicsandorra’ comprèn l’exposici i el llibre, i un concert que tindrà lloc el pròxim 13 de gener, dins de la Temporada 2018 de l’Auditori Nacional d’Andorra, en el qual participaran una trentena de músics. A més, aquest diumenge al migdia se celebrarà una nova sessió de ‘Vermut i art al Roc’, que comptarà amb Josep Maria Ubach i Pep Aguareles. L’activitat és gratuïta amb inscripció prèvia al telèfon 828 704. L’exposició es mantindrà a l’Artalroc fins al 7 de gener.

TOTES LES NOTÍCIES