Estrella Morente, Jorge Drexler, Rozalén i Antonio Carmona a la Temporada de l’Auditori

El  ministeri de Cultura ha tornat a preparar una programació eclèctica per a la nova Temporada de l’Auditori Nacional d’Andorra, que tindrà lloc del gener al juny de l’any que ve. Aquest any, el pressupost augmenta de 82.000 a 125.000 euros, i s’amplia el nombre de concerts fins a nou, dos més que l’edició 2017. El cartell combina músics del país amb nomes internacionals, i un concert juvenil. Les estrelles convidades són Jorge Drexler, Antonio Carmona, Estrella Morente, Rozalén, el pianista Michel Legrand, la banda juvenil femenina Sweet California i, de casa, Patxi Leiva, Lluís Cartes i el projecte ‘Silenci’, amb una trentena de músics andorrans.

Les entrades es podran comprar en línia o físicament a illa Carlemany. Per a la nova temporada musical, Cultura ofereix dos tipus d’abonaments: un per als 9 espectacles, a 154 euros (el 2017 ha costat 180 euros) i amb opció d’escollir seient fix, i l’abonament Tria, per 54 euros, que dona opció a tres concerts. La directora de Cultura, Montserrat Planelles, ha explicat que s’ha d’escollir un artista de cadascun dels tres blocs en què s’han agrupat: el primer, projecte ‘Silenci’, Lluís Cartes i Patxi Leiva; el segon, Sweet California, Antonio Carmona i Rozalén, i el tercer, Michel Legrand, Jorge Drexler i Estrella Morente.

Els abonaments de temporada es posen a la venda aquest dimarts i es podran adquirir fins a l’11 de desembre. A partir d’aquesta data, estaran disponibles els abonaments Tria i les entrades individuals, que van dels 10 als 25 euros. Tots els concerts seran a les 21.30 hores a l’Auditori Nacional, a Ordino.

La temporada 2018 la inaugurarà el 13 de gener ‘Silenci’, el concert del projecte ‘retratsmusicsandorra’, liderat per Pep Aguareles, que consisteix en un llibre i en una exposició de fotografia dels músics del país. Per completar-ho, Aguareles va demanar als músics Toni Gibert i Oriol Vilella que organitzessin un concert, i el resultat ha estat la combinació d’una trentena de músics, en vuit grups, en què barrejaran estils i interpretaran temes molt coneguts. Per exemple, Ishtar Ruiz, Efrem Roca, Oriol Vilella, Òscar Llauradó, Toni Gibert, Sergi ‘Bobby’ Verdeguer i Lluís Casahuga faran una versió molt particular de la sardana l’‘Andorrana’ del mestre Roure. Gibert ha destacat que el concert servirà per mostrar “la riquesa cultural” del país, tot i la seva aparent “fragilitat”.

El 27 de gener actuarà el compositor i pianista Michel Legrand, guanyador de tres premis Oscar. El cèlebre músic vindrà acompanyat pel bateria François Laizeau i el contrabaix Pierre Boussaguet.

El 23 de febrer serà el torn dels més joves, un públic que Cultura vol atreure a l’auditori, amb el concert de Sweet California, una banda espanyola formada per tres noies que ja han venut més de 100.000 discos. El març passat van iniciar la gira ‘Ladies’ Tour’. Durant el concert, els pares i mares podran quedar-se al vestíbul de l’auditori, on se’ls muntarà una sala d’espera.

El 23 de març arribarà Antonio Carmona, icona del que es coneix com el ‘Nuevo flamenco’. Aquest any ha publicat el disc ‘Obras son amores’, que és un homenatge al seu pare, Juan Habichuela, Carmona vindrà acompanyat d’una banda de sis músics i una veu femenina.

El 5 d’abril, Rozalén. La cantautora, que s’ha convertit en un fenomen, interpretarà el seu tercer disc, publicat aquest any, ‘Cuando el río suena…’, en què parla de feminisme, l’apoderament, el celibat, l’amor, els refugiats i la memòria històrica, entre altres temes.

Lluís Cartes presentarà el seu quart disc en solitari, ‘El país dels nans cabuts’, el 26 d’abril. Per al músic, “tocar a l’auditori sempre és un luxe”. Cartes prepara un espectacle “amb col·laboracions sorpresa” i també interpretarà temes dels seus anteriors treballs. Al disc hi col·laboren músics com Oriol Vilella, Pep Bordas, Marc Prat i Ignasi Saga.

El 17 de maig actuarà un altre cantautor: Jorge Drexler. El seu últim treball discogràfic, el tretzè de la carrera, és ‘Salvavidas de hielo’. El músic uruguaià s’impregna de moltes influències, sobretot dels ritmes d’Amèrica Llatina, des de tangos i cúmbies a la sala i la bossa nova, sense oblidar el jazz, el rock i molta poesia. Drexler vindrà amb una banda de quatre músics.

El flamenc tornarà a escena amb Estrella Morente, el 7 de juny. La intèrpret, filla d’Enrique Morente, ha preparat un espectacle en què repassa la seva prolífica i excelsa trajectòria musical, que va començar amb només 16 anys. L’acompanyaran dos guitarristes, un percussionista i dos cantants i palmers.

La traca final de la temporada la posarà Patxi Leiva, el 28 de juny. El compositor i intèrpret, que fa vint anys que ronda per Andorra, presentarà el seu últim treball, ‘Alea Jacta Est’, sense oblidar els discos anteriors. Leiva ha advertit que el concert tindrà dues parts: una primera més tranquil·la, en què es donarà protagonisme a la lletra, i una segona més rítmica i animada, per acabar ballant. L’acompanyarà una banda formada per piano, contrabaix i guitarra espanyola, i una veu femenina que serà “una sorpresa”.

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha insistit que és la segona temporada en què la programació de l’Auditori Nacional es prepara pensant en “diversificar” l’oferta i, com sempre, “apostant per la gent d’aquí, ja que aquest és el seu escenari”.

L’any passat, la temporada, que va comptar amb set actuacions, va aplegar més de 1.500 persones, amb una mitjana de 350 persones per actuació. La imatge del programa de la nova edició l’ha dissenyat Ari Botellé Miró, i “és una evolució de la que hi havia la temporada passada, que eren els cèrcols d’un disc, i ara ondulen, com les vibracions del so”, ha especificat Planelles.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES