XI edició de “L’autor i la seva obra” amb Manel Gibert presentat per Txema Díaz-Torrent a La Llacuna

El passat dimecres dia 15 la Llacuna va acollir la XI edició del programa “L’autor i la seva obra”, aquesta vegada amb Manel Gibert que va ser introduït per Txema Díaz-Torrent del Col·lectiu Portella.

Díaz-Torrent va proposar una presentació  informal dient que volia parlar dels Haikus, també de “Pluja” (2000), dels ”Cuaderns d’Arans” (2003), dels “Blaus a la deriva” (2010), però sobretot de “Vertigen” (2017), etc.

Manel Gibert, que és llicenciat en filosofia, mestre i escriptor, ens va mostrar els primers quaderns que va escriure de ben jovenet i també l’Ex  -libris que li va fer el Sergi Mas. Gibert també ha prologat diversos llibres per a d’altres autors. Entre aquests, va destacar el llibre “POEMES” (2009) de la laurediana Montserrat Marfany i Canturri,  que va prologar conjuntament amb l’escriptor Antoni Morell i el poeta Carles Duarte.   

Manel Gibert ens explica la seva trajectòria literària ara ja consolidada. S’ha  de dir que té una facilitat innata per a transportar-nos en el temps, des de la poètica de “Pluja” (2000) als Haikus de “L’ombra del Solstici” (2017), caminant a través del seu “Quadern d’Arans”  (2003),  els seus “Blaus a la deriva”(2010) , fins a arribar a la narrativa del seu últim llibre “Vertigen”.  Prologat per la Isabel Clara Simó, que per cert al seu dia l’Albert Salvadó havia convidat a una conferència al Principat d’Andorra, durant  l’antiga etapa de l’AEPA.

Si sorprèn el seu salt de set anys de silenci literari entre els seus “Quaderns d’Arans”(2003) i els “Blaus a la deriva”( 2010) i també els seus altres set anys per escriure a “L’ombra del soltici” (Editorial Andorra 23.3.2017),  encara ens sorprèn més, el seu gir de la poesia cap a la narrativa amb “Vertigen” (2017), (Vint-i-set contes dintre d’un laberint),  on hom hi pot trobar des de referències a l’Atlantida de Verdaguer  fins a la música del Bach jazzístic del pianista i compositor francès  Jacques Loussieur. El llibre “Vertigen” editat per Limits, també  va ser  presentat recentment en aquest mateix Centre Cultural de La Llacuna (4.10.2017).  Tanmateix, el seu bagatge literari i cultural li va permetre fer nombroses aportacions com a cofundador del col·lectiu Portella, revista del mateix nom que va dirigir des del 2012 al 2015.    

Manel Gibert ens va mostrar tota la seva obra  i va explicar els seus principis literaris alhora que ens va alliçonar per la seva capacitat de compartir els seus projectes i autollegir-se les obres amb els seus companys escriptors, la majoria docents. Un fet que enriqueix a dues bandes així com als diferents gèneres que conreen cadascun d’ells.  

A la vetllada de tarde vespre, l’autor Manel Gibert també ens va mostrar  cronologicament totes les seves col·laborcions al Diari d’Andorra i la rica diversitat dels temes allí aportats. Va afegir que a vegades, als autors els costa d’obrir-se en públic parlant dels seus escrits, però que aquesta cita a “L’Autor i la seva obra” ho havia propiciat.

En una altra línia,  Gibert va explicar la seva visita al poeta Joan Margarit  juntament amb l’escriptor Iñaki Rubio,  en què tots van coincidir amb Margarit que en totes les Arts… “Tot es sentiment i emoció”. Van concloure que en les diferentes disciplines com la filosofia, el coneixement i fins i tot l’estètica, la poesia és l’element que ho unifica tot d’una manera natural.      

Així mateix, Gibert també va parlar del “patiment” en el procés de creació, ja que les coses no surten a la primera, però, segons el poeta, és un patiment bo per a l’obra que hom vol culminar, i aixó succeix en totes les belles arts. De nou va fer esment a l’art creatiu del Sergi Mas, dibuixant, pintor, escultor i també escriptor, un exemple exponencial del desenvolupament de les Belles Arts al Principat d’Andorra.     

És en aquesta línia que ens va parlar de l’Art des de Hyeronimus Bosch ( 1450 – 1516) fins al propi  Sergi Mas i Balaguer que va il·lustrar el seu exitós llibre d’ Haikus, “A l’ombra del Soltici”. (Editorial Andorra: 23.3.17). Obra poètica que ara  té previst presentar a la Universitat de Lleida en el marc del Festival de poesia que tindra lloc entre el 21 i el 24 de novembre a la capital del Segrià. També tindrà com amfitrió a Txema Díaz-Torrent, que avui  ens ha acompanyat en aquesta, onzena edició de “l’Autor i la seva obra” organitzat com sempre per l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra (AEPA). Entitat fundada l’any 1995.  

La propera cita de “L’autor i la seva obra” serà el dijous 14 de desembre amb Laura Casanovas, escriptora  i “Lectora literària” a la qual presentarà la Montserrat Burgués. Com sempre a les 19.45 al Centre Cultural de la Llacuna d’Andorra la Vella. Tots hi sou convidats! 

TOTES LES NOTÍCIES