Vidal creu que els canvis polítics “no fomenten” la participació dels ciutadans en les eleccions

Demòcrates per Andorra ha celebrat aquest dimarts, a proposta de la comissió institucional, una jornada sobre participació electoral en què han pres part militants i simpatitzants i en la qual el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, els ha exposat els darrers resultats de l’estudi que s’ha fet sobre aquesta qüestió. El secretari d’organització de la formació, Esteve Vidal, ha destacat que la comissió començarà a treballar en mesures que puguin servir per combatre la desafecció política i ha reconegut que els canvis en els partits polítics i que les persones canviïn de files, no ajuda a combatre l’allunyament dels ciutadans a la política. També ha assenyalat que a mesura que augmenta el cens electoral també davalla la sensació de clientelisme.

La comissió institucional de Demòcrates per Andorra començarà a treballar amb mesures que serveixin per “revertir la situació” de l’augment de l’abstencionisme. D’aquesta manera, aquest dimarts la formació ha celebrat una jornada sobre participació electoral en què han pres part militants i simpatitzants i en la qual el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, els ha exposat els darrers resultats de l’estudi que s’ha fet sobre aquesta qüestió. El secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, ha posat en relleu que la “ciutadania se sent distanciada dels polítics” i que per tant l’obligació que tenen aquests és canviar aquesta percepció. Ha admès, tal com constata l’estudi, que els canvis polítics entre partits o persones que canvien de files “no fomenten” la participació electoral i també ha remarcat que considera que a mesura que creix el cens electoral va davallant la percepció de clientelisme, que és un altre dels aspectes que assenyala l’estudi del CRES.

Així, Vidal ha manifestat que cal tenir en compte que en només 10 anys s’ha passat d’índexs de participació en els comicis del 80% al 65% la qual cosa ha qualificat de “caiguda important”. Davant aquestes dades, ha afegit, la comissió institucional ha mostrat la seva preocupació i una vegada duta a terme la sessió de treball d’aquest dimarts començarà a analitzar mesures que es podrien tirar endavant perquè no hi hagi aquesta desafecció política.

Qüestionat sobre les aliances que es poden donar, per exemple, en els propers comicis i que podrien anar cap a pactes entre Liberals, SDP i fins i tot PS, Vidal ha destacat que és cert que l’estudi assenyala que tants canvis en els partits polítics o de persones que canvien de files semblen no afavorir que la percepció dels ciutadans sigui diferents envers la política i ha afegit que caldrà veure què passa en les eleccions vinents. Aquestes aliances que s’anuncien “no els fa patir”, tal com ha afegit. Ha remarcat que cadascú “ha de ser clar i presentar a l’electorat el que creu que és millor” i que si això són els pactes electorals, li sembla “perfecte”, tot i que ha recordat que l’elector escolta les propostes i els projectes que els partits li presenten i que, en aquest cas, el de DA és “clar”.

Quant a la percepció dels ciutadans de clientelisme, Vidal ha destacat que evidentment no és la mateixa l’Andorra dels 4.000 o 5.000 electors dels anys 80 a l’actual i “la distància entre els polítics i els ciutadans no és la mateixa tant per les coses bones com per les dolentes”. Per tant, considera que amb l’augment del cens aquesta visió del clientelisme “es dilueix”. D’aquesta manera, ha conclòs que cal que els polítics continuïn fent les coses vetllant per l’interès general, actuant “d’una manera exemplar”, tot i que ha reconegut que probablement caldrà que es facin “esforços per explicar millor les coses”.

ANA

1 comentari

  1. INDIFERENCIA.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES