Mònaco, San Marino i Andorra acorden intensificar l’estratègia comuna en la negociació amb Europa

“Estratègia conjunta” per negociar amb la Unió Europea i “respecte per les especificitats” de cada petit estat. Aquests són els dos conceptes que més han sonat a la roda de premsa conjunta que han ofert aquest dimarts a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino, el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle; el cap de Govern, Toni Martí; i el secretari d’Afers Exteriors, d’Afers Polítics i de la Justícia de San Marino, Nicola Renzi. Després de mantenir trobades bilaterals a Mònaco i San Marino, Andorra ha acollit per primera vegada una reunió entre les tres delegacions. Durant aquesta s’ha acordat establir “una col·laboració molt més àmplia” entre els tres estats, a l’hora de negociar amb Europa. En d’altres paraules, potenciar una “estratègia negociadora conjunta”, ha recalcat Martí. La idea és que junts seran més forts per aconseguir tancar acords d’associació amb Europa, però també per aconseguir que es mantinguin les particularitats econòmiques i socials de cada país. “No és el mateix un discurs unilateral” que un de pactat entre els tres països, ha defensat el cap de Govern.

Aquesta estratègia conjunta es dividirà en la negociació per a cadascuna de les quatre llibertats essencials de la Unió Europea: mercaderies, capital, serveis i persones. Però sobretot capital i serveis, ja que la de mercaderies s’ha de tancar els propers mesos i la de persones no es començarà a treballar fins a finals de l’any vinent, ha informat Martí. Pel que fa a les altres dues, hi ha marcades vuit reunions de negociació amb la Unió Europea per al 2018.

En relació a les mercaderies, i més concretament el tabac, Martí s’ha mostrat convençut que Europa acceptarà el període de transitorietat de vint anys per poder adaptar-se al que exigeix la UE. “Sóc extremadament positiu”, ha manifestat en aquest sentit. A més, ha deixat anar que la proposta andorrana pot anar fins i tot més enllà d’aquestes dues dècades.

La llibertat essencial per a Europa on semblaria que hi hauria més consens per negociar de manera conjunta és la de persones. “No podem acceptar centenars d’advocats alemanys o milers de metges espanyols”, ha plantejat Telle, un posicionament que han compartit tant Martí com Renzi. El monegasc ha reconegut que la forma de demanar clàusules per mantenir les quotes actuals “encara no està clara”, però és la via per la que s’ha de tirar.

En aquest sentit, Renzi ha reforçat que les especificitats dels tres Estats “tenen un valor un important” i s’han de defensar. Amb tot, també ha reconegut que és un moment “complex” per negociar entrar a la UE, a causa del Brèxit, però “ho fem convençuts” dels beneficis d’entrar-hi ja que “tenim uns valors compartits”.

ANA

1 comentari

  1. Com dirien a l’obra “El Gatopardo”, s’ha de canviar tot perquè res canviï. Això significa que, si l’acord duaner de 1990 funciona correctament, canviem perquè aquest acord no canviï.
    Però suposo que els humans som uns experts en destrossar les coses que ja funcionen…

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES