Les eleccions generals podrien celebrar-se a finals del 2018 per distanciar-les de les comunals

Les  eleccions generals podrien celebrar-se a finals de l’any vinent, amb l’objectiu de distanciar-les dels comicis comunals, previstos, tal com marca la llei, per a finals del 2019. Així ho ha deixat entreveure aquest dilluns el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. El ministre interpreta les paraules del cap de Govern com la possibilitat que hi hagi “un avançament relatiu”, de manera que, en lloc de celebrar-se el març o l’abril, es podrien convocar per a finals del 2018.

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, considera que les estratègies dels diferents partits no han de canviar pel fet que hagi demanat un acostament a Liberals d’Andorra i una “pacificació” de la política, i creu que cada formació es presentarà per separat. També ha fet referència al possible avançament d’eleccions el síndic general, Vicenç Mateu, que creu que, en tot cas, no es convocaran abans que s’aprovin algunes de les reformes pendents, com és la Llei de la funció pública.

Després que el cap de Govern, Toni Martí, hagi obert la porta a avançar les eleccions, aquest dilluns el ministre Xavier Espot, un dels possibles candidats a successor de Martí, ha explicat que considera que la voluntat és fer un “avançament relatiu” i celebrar els comicis a finals del 2018 i no a la primavera del 2019 com tocarien. D’aquesta manera, creu Espot, es podria deixar més temps entre les generals i les comunals que s’han de celebrar al desembre del 2019, i que des del 2011 se celebren al mateix any.

Espot ha parlat de la qüestió després de la presa de possessió dels nous membres del Consell Superior de la Justícia, i ha reiterat que no es pronunciarà sobre si vol ser el cap de llista de DA fins que la comissió que s’ha creat per trobar un candidat de consens no es pronunciï. Si la comissió el triés a ell, “valoraré els pros i els contres, perquè no és només una decisió de cara a l’exterior, sinó que també hi ha molts factors personals i interns que la condicionen”.

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha reiterat que totes les possibilitats estan obertes, i no ha aclarit quan prendrà la decisió, tot i que ha assegurat que “estem molt lluny de les eleccions”. Pel que fa al seu desig que DA faci un acostament cap a Liberals d’Andorra, tot i que aquest dilluns ha conversat llargament amb alguns consellers generals liberals, ha assegurat que les estratègies dels diferents partits no han de canviar, de manera que creu que tots ells concorreran als comicis per separat. “Cada partit defensarà legítimament les seves idees a les eleccions, però ha de venir una mena de pacificació de la vida política andorrana”, per evitar que la pròxima legislatura sigui tan complicada com la present.

Qui també s’ha referit al possible avançament d’eleccions ha estat del síndic general, Vicenç Mateu, que dubta que el cap de Govern faci la convocatòria abans que no concloguin algunes de les reformes pendents, com és la reforma de la Llei de la funció pública, que entrarà a tràmit parlamentari en breu.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES