Literatura infantil i juvenil: Gri grill i altres animalades

A partir de 9 anys Autor: ALBERTÍ, Núria Il·lustrador: Francesc Rovira Editorial: Barcanova Pàgines: 57

El poemari de Núria Albertí és com una caixa de ressonància, on reverberen tant els rugits de bèsties com els autors que els han descrit. Enmig d’aquest guirigall, hi ha un eco que s’escolta potent i clar: és la veu poètica de Pere Quart, autor d’un memorable Bestiari. De fet, l’autora no amaga aquesta referència: el poema «Mosques i mosquits» apareix a la primera pàgina, com una cita introductòria que actua com a colador, perquè a través dels versos del poeta s’escolen els de Núria Albertí, emulant la seva gràcil manera de presentar l’ampli espectre animal.

No obstant això, convé dir que les il·lustracions de Francesc Rovira, un artista recurrent a l’editorial Barcanova, són la peça que, en el joc poètic que ens proposa l’autora, aconsegueix l’escac i mat. Són senzilles però delicades, saben descriure o furgar en l’humor, però a voltes guarden una intensa càrrega connotativa, preparada per emocionar.

Paraules i imatges aconsegueixen una simbiosi que gairebé arriba a ser metamorfosi. S’entrellacen tan bé que es podria dir que no se sap on comença la lletra i on acaba la tinta, com en el poema «Marina». La poeta aconsegueix jugar amb la metàfora, estirant-la fins a esdevenir plàstica en la il·lustració que l’acompanya.

Finalment, és remarcable i s’ha de destacar la presència del «Plastinista» dins d’aquest compendi animal. És un pare que, com Gregor Samsa, ha començat sent un oficinista i ha acabat sent un artista o, en definitiva, un as del modelatge amb plastilina.           

Sens dubte és un bon llibre per apropar els alumnes o fills a una poesia propera i càlida. Es pot consultar una guia didàctica amb propostes de treball clicant aquí.

Per Ariadna Cívit / ClijCat / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES