Nou tall a l’N-145 i seguiment desigual de la vaga general a l’Alt Urgell

Centenars de persones han tallat aquest dimecres al matí la carretera N-145 al terme municipal de la Seu, en el marc de la vaga general convocada aquest dimecres per la Intersindical-CSC i a la qual s’hi ha sumat amb aquesta acció el Comitè de Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell. Els convocants han previst obrir el trànsit de manera puntual cada dues hores (a les 7, les 9 i les 11 del matí, la 1 del migdia i les 3 de la tarda). El seguiment de la vaga a la Seu està sent notable en alguns serveis públics com ara l’ensenyament, mentre que en canvi és menor en l’àmbit del comerç.

El tall de l’N-145 per als vehicles és previst fins a les 5 de la tarda, però el CDR ha expressat aquest migdia, des de les xarxes socials, la intenció de mantenir l’acció pel que fa al trànsit de mercaderies de manera “indefinida”, per la qual cosa ha aconsellat als seus membres que portin aliments i roba d’abric. Com en d’altres protestes semblants, hi ha hagut conductors que han expressat el rebuig al tall i han criticat la mesura pels perjudicis que els comporta, especialment els treballadors fronterers, alguns dels quals han optat per dormir a casa d’amics i familiars o bé en hotels per evitar el bloqueig. De la seva part, la Intersindical-CSC ha comunicat que descarta allargar la vaga durant demà dijous, malgrat tenir permís per fer-ho, en considerar que ja ha aconseguit donar ressò als motius de la protesta i perquè volen evitar en tot moment que la mobilització derivi en conflictes.

La incidència de trànsit a l’Alt Urgell, tanmateix, ha estat només una de les més de 50 que ha comptabilitzat el Servei Català de Trànsit arreu del país. Al Pirineu també hi ha hagut interrupcions de la circulació per part de manifestants a l’N-154 a Puigcerdà i a l’N-230 a Vilaller. Pel que fa a d’altres comarques properes, s’ha tallat la C-14 a Ponts, la C-12 i la C-13 a Balaguer, la C-16 a Sallent, la C-55 a Manresa i l’A-2 a Cervera. Les principals complicacions s’han viscut a l’àrea de Barcelona, amb els talls simultanis als principals eixos viaris metropolitans. També hi ha hagut accions semblants als dos extrems del país, en punts de les comarques de Girona i les Terres de l’Ebre. La denúncia de la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya ha estat un dels eixos centrals de la protesta en tots els casos. Una reivindicació que se suma a la reclamació de derogació de les reformes laborals dels darrers anys, a les quals responsabilitzen de l’empobriment de la gent treballadora i de l’augment de les desigualtats.

Manifestació unitària

Paral·lelament a aquesta protesta, a les 9 del matí s’ha iniciat una manifestació des de la plaça dels Oms, que ha avançat pel Camí Ral de Cerdanya i les avingudes Garriga i Massó, Guillem Graell i Valls d’Andorra fins arribar a l’N-145, on molts dels assistents s’han afegit als 150 concentrats que ja tallaven la via des de primera hora. Al migdia, la presència de manifestants ha disminuït. L’alliberament dels presos polítics ha estat una de les principals reivindicacions que han mostrat, en resposta als cessaments, empresonaments o demandes d’extradició ordenades per l’Estat espanyol contra el Govern català. Els manifestants han expressat la queixa per “la injustícia i l’atropellament de drets” de les darreres setmanes. La marxa pels carrers de la Seu ha comptat amb el suport de bona part dels partits amb representació a l’Alt Urgell (PDeCAT, ERC i CUP), juntament amb entitats i sindicats com Unió de Pagesos, el CDR, l’ANC Alt Urgell i Òmnium Alt Urgell.

La vaga ha estat especialment seguida en aquesta ocasió en l’àmbit de l’ensenyament i s’ha aprofitat per reivindicar el model d’escola catalana i denunciar els darrers atacs per part de l’Estat espanyol, reflectits en el fet que vuit docents de la Seu hagin estat citats a declarar aquest dimarts mateix als jutjats de la ciutat. De fet, en aquesta ocasió la pancarta que encapçalava la manifestació de la jornada tenia per lema “Eduquem sense por” i molts mestres s’hi han sumat.

Seguiment a l’ensenyament

A l’Escola Albert Vives han fet vaga més d’un terç dels docents (12 d’un total de 34) i la gran majoria de famílies no han portat els seus fills a escola per sumar-se a la protesta: només han assistit a classe un 37% dels infants. Una situació semblant s’ha produït a La Salle, on s’ha establert els serveis mínims i, tot i que no s’ha donat xifres, fonts del centre han explicat que han anat a classe “molt pocs alumnnes”. Al Pau Claris, al voltant del 50% d’infants han faltat a classe i l’altra meitat hi ha assistit, però en aquest cas la gran majoria de mestres no han fet vaga. I a La Valira, en canvi un 66% dels docents sí que s’han adherit a l’aturada i només s’han presentat 17 dels 105 alumnes.

Pel que fa a secundària i batxillerat, a l’Institut Joan Brudieu el 94% dels alumnes no han assistit a classe, mentre que el professorat i personal administratiu s’ha dividit entre el 50% que han fet vaga i l’altre 50% que ha treballat.

A l’Escola Agrària del Pirineu, a Bellestar, el balanç pel que fa a la plantilla és el mateix: la meitat dels professors s’han acollit al dret de vaga. També ho han fet el 50% dels alumnes de primer de forestals. La incidència ha estat més gran a segon curs d’aquest cicle, en el qual més de dos terços dels estudiants no han anat a classe, i encara més al cicle d’activitats esportives, amb un 90% de suport.

57% de suport al Sant Hospital i 10% a l’Ajuntament

Pel que fa d’altres serveis públics, el Sant Hospital de la Seu ha informat que l’adhesió ha estat majoritària i s’hi han sumat el 57% dels professionals. Els serveis mínims funcionen d’acord amb el previst, com també l’hospitalització i les consultes, tot i que s’ha reprogramat les dels metges que fan vaga.

Al CAP de la Seu, en canvi, el suport ha estat menor i només s’hi han sumat el 16% dels 32 professionals del centre. També ha estat limitat pel que fa a l’Ajuntament de la Seu, on segons ha informat el consistori finalment hi han pres part poc més del 10% de la plantilla, mentre que la resta ha treballat.

La incidència, d’altra banda, ha estat minoritària pel que fa al comerç. Tot i que no s’ha comptabilitzat dades concretes, els responsables de la Unió de Botiguers de la Seu (UBSU) han explicat que en aquesta ocasió la majoria d’establiments del centre de la ciutat han funcionat amb normalitat, tot i que una part dels associats han donat suport als motius de la vaga i han optat per no obrir.

(Text i foto: RàdioSeu)

3 comentaris

  1. VAGA la paraula j’ha ho diu tot…uns treballem i altres viuen del “cuento”…

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES