Com evitar la Síndrome Visual Informàtica

El  nostre dia a dia està ple de pantalles que ens fan mantenir la vista fixa en el dispositiu electrònic. Restem tant de temps enganxats a elles que ens provoca problemes als ulls, com la Síndrome Visual Informàtica (SVI), una afecció temporal que sorgeix per passar més temps encara i ininterromputs mirant una pantalla.

Diversos estudis publicats en revistes científiques -Medical Practice and Reviews i Employment Relation Today- estableixen que el risc de patir SVI és d’un 70% en els usuaris de pantalles. Si es roman més de 3 hores diàries davant d’aquests dispositius aquest percentatge augmenta a un 90%. Considerant pantalles com les de l’ordinador, portàtils, telèfons mòbils i tablets. 1,2 Símptomes de la Síndrome Visual Informàtica Segons expliquen els experts d’Indo, multinacional espanyola especialitzada en la comercialització de lents oftàlmiques i pionera en la investigació en el camp de tractaments superficials protectors, els símptomes, en el millor dels casos, només apareixen mentre s’està davant del dispositiu i, en el pitjor, poden perdurar durant hores i fins i tot convertir-se en malalties cròniques.

Alguns d’aquests símptomes ens avisen d’aquest problema: fatiga visual, cefalees a la zona frontal, supra-orbital o parietal, molèsties i punxades a la zona cervical, ulls secs a causa de la reducció del parpelleig, ulls vermells com a conseqüència de fixar la vista de forma constant, o visió borrosa, que pot ser intermitent i desaparèixer quan es canvia la mirada, o constant si ha derivat en una altra malaltia més greu. Oriol Cusó, Òptic Optometrista per la UPC i Responsable de Formació d’Indo, explica que normalment aquests problemes desapareixen amb la graduació adequada i els consells per evitar SVI. No obstant això, quan no desapareixen al poc temps és millor acudir a l’especialista òptic optometrista o oftalmòleg perquè pugui avaluar les causes d’aquesta simptomatologia.

Consells per evitar la Síndrome Visual Informàtica: evitar estar envoltats de pantalles en l’era digital és una tasca complicada, per no dir impossible, de manera que podem seguir una sèrie de rutines perquè no sigui greu.Regla del 20-20-20: Cada 20 minuts, apartar la mirada de les pantalles durant 20 segons mirant a una distància de 20 peus (6 metres).
Parpellejar conscientment: Encara que parpellejar és un moviment inconscient quan estem davant de l’ordinador reduïm la seva freqüència. Cal parpellejar sovint de forma voluntària. Tancar els ulls: Fer-ho voluntàriament durant uns segons ajuda a relaxar els ulls i, a més, la parpella pot humitejar de nou la còrnia.

Col·locació de l’ordinador: Una pantalla a la distància adequada, a l’altura correcta i amb il·luminació suficient ajuda a reduir el SVI.

Il·luminació: La llum ambiental o les finestres si no estan col·locades correctament poden produir reflexos a les pantalles.

Postura ergonòmica: Cal seguir unes pautes de salut postural a la feina per evitar que l’ordinador o dispositiu no estigui ben col·locat i afecti a la nostra vista.

Portàtil vs Ordinador: La pantalla del portàtil ens obliga a mantenir la vista més baixa, igual que fem quan llegim un llibre, això millora la posició dels ulls.

Calefacció i aire condicionat: Els factors ambientals també poden provocar problemes visuals agreujant els efectes de les pantalles. Si l’aire condicionat està molt fort pot afavorir la sequedat als ulls, igual que la calefacció. I sobretot, visitar el teu especialista si les molèsties perduren.

Més informació a www.indo.es

 Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES