La nova llei de l’esport regularà la figura de les societats anònimes esportives

L’avantprojecte de llei de l’esport, que el Govern va aprovar la setmana passada, pretén crear i regularitzar la figura de la Societat Anònima Objecte Esportiu (SAOE). Aquesta nova manera d’organització estarà reservada només a aquells clubs que participin en competicions fora del país i que tinguin una secció professional participant en lligues estrangeres. “Amb voluntat de preservar els clubs que tenim al país només la secció que està competint fora del país es transformarà en SAEO, no és una transformació global del club”.

Així ho ha especificat el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, durant la roda de premsa d’aquest dijous al matí on s’han exposat les novetats de la nova llei. Aquesta modificació s’ha tirat endavant perquè hi ha clubs que necessiten ser SAEO per poder competir en lligues estrangeres. Precisament, en l’apartat de disposicions transitòries n’hi ha una d’específica per al Bàsquet Club Andorra que, un cop entri en vigor la llei, tindrà un any per regularitzar la seva situació, ja que actualment està configurat com una societat anònima. Aquesta transitòria especial està creada perquè el club pugui continuar competint amb normalitat mentre regularitza la situació i converteix el primer equip en una SAOE. Un cop aprovat pel Govern, ara la llei ha d’entrar a tràmit parlamentari on, si s’escau, ha de ser aprovada.

L’avantprojecte de llei de l’esport, que el Govern va aprovar la setmana passada, pretén crear i regularitzar la figura de la Societat Anònima Objecte Esportiu (SAOE). Aquesta nova manera d’organització estarà reservada només a aquells clubs que participin en competicions fora del país i que tinguin una secció professional participant en lligues estrangeres. “Amb voluntat de preservar els clubs que tenim al país només la secció que està competint fora del país es transformarà en SAEO, no és una transformació global del club”. Així ho ha especificat el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, durant la roda de premsa d’aquest dijous al matí on s’han exposat les novetats de la nova llei.

Beal ha indicat que, “si mai hi ha un problema amb la societat anònima el que aconseguim, al separar-les, és que el club es mantingui i no desaparegui”. D’aquesta manera el club continua funcionant com a tal, mentre que només té la secció en concret transformada en societat anònima esportiva.

Aquesta modificació s’ha tirat endavant perquè hi ha clubs que necessiten ser SAEO per poder competir en lligues estrangeres. Precisament, en l’apartat de disposicions transitòries n’hi ha una d’específica pel Bàsquet Club Andorra que, un cop entri en vigor la llei, tindrà un any per regularitzar la seva situació, ja que actualment està configurat com una societat anònima. Aquesta transitòria especial està creada perquè el club pugui continuar competint amb normalitat mentre regularitza la situació i converteix el primer equip en una SAOE. 

La proposta de la nova llei té un total de cinc títols, la meitat que la llei aprovada el 1998, que d’aquesta manera es reunifiquen. Una altra novetat important del nou avantprojecte és la creació de la Fundació de l’Esport, que agafa el testimoni del Consell Andorrà de l’Esport, però amplia les seves funcions i podrà crear diverses comissions per tractar cadascun dels punts necessaris. Cal recordar que el Consell va ser crear amb la llei del 98 i pretenia recollir la presència dels diferents actors i sectors de l’esport per tenir un òrgan més mancomunat a l’hora de prendre decisions. L’esport inclusiu ara estarà controlat i regulat a través del Comitè Paralímpic Andorra, que fins ara estava en funcionament però no tenia un reconeixement jurídic.

Algunes de les altres modificacions que es proposen en la nova llei és l’aparició de l’esport sostenible, que comptarà amb una col·laboració amb el ministeri de Medi Ambient per tenir en compte l’esport i el medi ambient i es manté l’Agència Andorrana Antidopatge. L’Automòbil Club Andorra passarà a exercir les funcions de la federació automobilística, que fins ara feia però que amb la nova llei quedarà regulat. També s’estableix una simplificació dels tràmits a l’hora de crear una entitat esportiva o els estatuts de l’entitat, ja que se serviran uns models perquè es puguin agafar com a patró.

Un cop aprovada la llei pel Govern, ara ha d’entrar a tràmit parlamentari on, si s’escau, ha de rebre el vistiplau del Consell General.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES