Les xarxes socials contra els activistes

Les  xarxes socials són una arma de doble tall. Si per a uns suposen la millor manera d’expressar les seves idees, per a altres poden suposar una sentència de presó. Això és el que passa en molts països (de fet, en gairebé tothom), on els activistes en favor dels drets humans tenen, si són a internet, seriosos problemes per viure en pau.

Recentment eldiaro.es oferia una radiografia de la situació dels activistes en països del sud-est asiàtic. Segons la informació són cada vegada més freqüents les persones que per les seves crítiques a règims mancats de llibertats acaben a la presó.

És el cas de Jatupat Boonpattaraksa de Tailàndia. Aquest jove estudiant i activista va compartir al seu mur de Facebook una biografia del rei Vajiralonkorn de Tailàndia que havia aparegut prèviament publicada a la BBC i que a través de la xarxa social de Mark Zuckerberg va ser compartida més de 2.600 vegades. Malgrat que ningú dels que va compartir la informació que incloïa algunes dades controvertides del monarca va acabar a la presó, Boonpattaraksa va ser condemnat a 2 anys i 6 mesos de presó per haver-ho fet.

No és ni de lluny l’únic cas en el qual els activistes es troben desemparats pels seus governs. L’activista birmana Zaw Zaw Latt va denunciar en una conferència al Club de Corresponsables Estrangers de Tailàndia (FCCT) a Bangkok que porta anys patint amenaces de mort de grups radicals budistes sense que les autoritats facin res per ajudar-lo.

En resum, de la mateixa manera en què les xarxes socials són una eina per denunciar la injustícia, també poden convertir-se en el pitjor aliat de qui vol fer-ho.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES