Mecanismes de control mèdic del segle XXI

El  creixement del mercat de wearables segueix en augment i només durant 2016 es van registrar unes vendes de més de 102 milions d’unitats en el món, generant uns beneficis de 16 milions de dòlars segons un informe d’IDC. Els wearables són ja part de la nostra vida, encara que la veritable revolució ve de la mà de les tecnologies i dispositius d’ús mèdic, que es troben en ple desenvolupament i comencen a trepitjar amb força, permetent una medicina més eficaç i preventiva, a través de la robòtica, la realitat virtual o realitat augmentada.

Aquest tipus de tecnologia permet estrènyer la relació metge-pacient i proporciona millores en la salut dels usuaris ja que acceleren els temps de diagnòstic. Són solucions clau en la medicina predictiva i preventiva, convertint-se en eines altament valuoses en el monitoratge, seguiment i assistència de persona gran o amb discapacitat, així com de pacients dependents o crònics. Així mateix suposen un important estalvi de costos per al sistema sanitari.

“L’ús de wearables suposa un important avanç en l’autocontrol de la nostra pròpia salut i en la capacitat de connexió directa i 24h amb els especialistes, el que permet treballar amb més agilitat, així com amb una major quantitat d’informació procedent a les dades que aquests dispositius recullen i que proporcionen tant a pacient com a metge”, explica Alberto I. Porciani, CEO d’TopDoctors.es® (www.topdoctors.es), l’empresa digital líder en la identificació de doctors i centres mèdics de primer nivell. “El sector està vivint una gran revolució, en la qual el pacient passa a dominar la situació i passa a tenir part activa en la gestió de la seva salut.”

TopDoctors.es fa un repàs per algunes de les principals línies d’investigació en wearables del món de la salut:Roba intel·ligent per controlar dades corporals: la incorporació de dispositius tecnològics o sensors als teixits, fa que objectes com samarretes, guants o cascos es converteixin en sistemes intel·ligents que ajuden a millorar la salut de l’usuari. Un dels primers prototips dirigits a la comercialització va ser el “Pol Tech” de Ralph Lauren, capaç de proporcionar informació sobre els moviments corporals de l’individu als dispositius IOs, amb detalls cardiovasculars, la despesa d’energia o els nivells d’estrès, el que permet a l’usuari tenir un millor control de la seva salut física.

Ulleres intel·ligents que interactuen amb el cervell: els més de 4 milions d’espanyols que pateixen insomni crònic, compten a dia d’avui amb un dispositiu capaç d’ajudar els que pateixen aquest trastorn. Les ulleres de l’empresa Sana Health produeixen estimulacions audiovisuals per relaxar el cervell i ajudar a l’usuari a agafar el son.

Lents de contacte per prevenir el glaucoma: el 13,8% dels espanyols majors de 18 anys té diabetis tipus 2, el que equival a més de 5,3 milions de persones amb aquesta patologia. L’empresa Novartis i Google van fixar un acord per crear lents de contacte capaces de mesurar la glucosa de la llàgrima amb sensors no invasius. La informació que registra aquest sistema s’envia a un altre dispositiu sense fils. Actualment aquest sistema encara no han estat provat en éssers humans.

Embrace, dispositiu per alertar d’una crisi d’epilèpsia: a través d’un sensor situat a la polsera, el dispositiu determina l’activitat electrodèrmica, ajudant a predir possibles crisis epilèptiques i avisar al pacient perquè prengui les mesures necessàries davant un possible brot. Així mateix, el dispositiu pot enviar un SMS a una persona propera que el malalt hagi indicat perquè pugui acudir en la seva ajuda.

EVA, el sostenidor per detectar el càncer de mama: el sostenidor conté biosensors capaços de mapejar el pit i detectar canvis de textura, color o temperatura. La informació la reben tant l’equip mèdic com el propi usuari. L’ús d’aquest tipus de dispositius, redueix el temps de diagnòstic de càncer de mama fins a un 90%.

Pastilles digitals: hi ha wearables capaços de controlar el consum de medicaments del pacient assignats per prescripció mèdica. Els miroxips d’Helius, sensor desenvolupat per Proteus Digital Health, detecten i monitoritzen la presa de dosis de medicaments i envia les dades a través de bluetooh a una aplicació mòbil perquè l’usuari pugui donar la informació al seu doctor.

La revolució i transformació digital del sector és una cosa imparable. Per això, Top Doctors®, recomana consultar les diferents opcions i apostar pel suport en els dispositius tecnològics com a font d’informació i d’atenció mèdica per a pacients, així com eines d’optimització del servei, i d’ajuda en la presa de decisions per als especialistes.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES