Els smartphones, l’eina preferida per realitzar robatoris virtuals

Tancar portes i finestres si no estàs a casa, tancar amb clau, mantenir vigilades les pertinences o evitar els carrers poc transitats en determinades hores del dia són algunes de les mesures més populars en seguretat ciutadana. I en el món digital? La manca -o desconeixement- de mesures de cautela converteixen els dispositius tecnològics, en una eina ideal després de la qual cometre estafes, enganys o estafes. L’auge de la telefonia mòbil, a més, ha canviat l’estratègia: si fins ara el mitjà més utilitzat per expandir malware eren els ordinadors, els smartphones són el nou dispositiu predilecte dels cibercriminals.

Per evitar ser víctima d’aquestes estafes, els professionals aconsellen descarregar aplicacions des de fonts fiables, analitzar-les amb un antivirus, vigilar els permisos utilitzats per a cada aplicació i, sobretot, fer servir el sentit comú. Vicente Giner, Sènior Android Developer d’Energy Sistem, adverteix: “Els dispositius mòbils han reemplaçat als ordinadors en moltes tasques, com les compres o la banca en línia. Cada vegada realitzem més operacions en línia i consultem amb més freqüència el nostre compte corrent des d’aquests dispositius, de manera que els cibercriminals s’han especialitzat en atacar aquesta plataforma”. No obstant això, hi ha algunes estafes que s’han popularitzat durant els últims anys.

Per això, Energy Sistem ha recopilat alguns consells per fer front a les noves amenaces:Anar amb compte abans de fer clic a qualsevol enllaç rebut en un missatge de text: És un dels trucs més antics en el phishing -o suplantació d’identitat, on s’intenta adquirir informació confidencial de forma fraudulenta. Van començar amb trucades telefòniques o amb correus electrònics, però recentment els atacs a través d’SMS s’han tornat molt més comuns. “Aquesta tècnica, anomenada Smishing, intentarà suplantar la identitat d’alguna de les persones de l’agenda de contactes o fins i tot fer-se passar per una empresa de confiança per rebre diners.

En aquest cas, el millor és actuar amb desconfiança racional i no fer clic a l’enllaç, a més d’esborrar el missatge de text”, explica el coordinador de l’àrea d’Investigació i Desenvolupament Web, Michel Delisée.

Posar atenció a les subscripcions: el frau dels SMS Premium continua vigent en l’actualitat. Consisteix en la subscripció -moltes vegades involuntària- a una base de dades que envia informació sobre certs temes, com jocs o concursos, però cobren per cada SMS rebut. L’estafa també aprofita la popularitat de les aplicacions: molts programes sol·liciten un número de telèfon per rebre un codi d’activació, que realment és per subscriure als SMS Premium. “Cal prestar atenció a la factura a final de mes, ja que moltes vegades aquests missatges no es reflecteixen en el mòbil. En cas de ser víctima d’aquest frau, cal trucar a l’operador i sol·licitar la baixa de tots els serveis de SMS Premium. Si el cop econòmic ha estat gran, potser hagis de presentar una reclamació per escrit manifestant que mai vas demanar aquest servei i que vols un reemborsament dels diners”, explica Delisée.
Jocs que no són tan divertits com semblen: “Els cibercriminals estan concentrant els seus esforços a desenvolupar codis maliciosos en aplicacions i jocs com a via d’accés als smartphones.

Aquests realment funcionen, però infecten el telèfon”, afirma Vicente Giner, Desenvolupador Android en Energy sistem. Aquests malware són fàcilment reconeixibles, ja que demanen permís per administrar el dispositiu. Si l’usuari l’hi concedeix, l’app tindrà permís per fer el que vulgui amb el dispositiu, començant per cancel·lar tots els intents de supressió de programa. “Per saber si estàs infectat, cal comprovar a la pestanya ‘Seguretat’ de la configuració del telèfon si el joc o aplicació té accés a ‘Administradors de Dispositiu’. Si és afirmatiu, primer anul·la l’accés i després desinstal·la el programa”.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES