El PS vol que el Grup d’exsíndics i exconsellers es pronunciïn sobre la reforma dels comuns

El  Partit Socialdemòcrata (PS) vol que el Grup d’exsíndics i exconsellers generals (GESCO) faci un informe sobre la modificació de les lleis de competències i de transferències abans que tots dos textos siguin sotmesos a l’aprovació del parlament. Així s’ha demanat per carta a Sindicatura, al mateix temps que s’han presentat fins a 16 reserves d’esmena als dos projectes legislatius perquè les propostes de canvi fetes des de la formació i no acceptades en el treball en comissió, que Gerard Alís ha qualificat “d’exprés”, siguin debatudes al ple. El conseller general també ha volgut remarcar que amb el model de distribució de transferències que vol impulsar el Govern de Demòcrates per Andorra (DA) perjudica de forma important diverses parròquies, entre elles Sant Julià de Lòria.

Així ho ha explicat Alís durant una compareixença de premsa celebrada aquest dimecres al Consell General. El parlamentari socialdemòcrata s’ha mostrat crític amb la forma com s’han treballat els dos textos a la comissió de finances. “Ha estat exprés, sense temps per parlar de les esmenes presentades ni dels informes que hi ha sobre la taula, que per nosaltres deixen dubtes sobre l’encaix dels textos en el nostre ordenament jurídic”, ha apuntat.

I és en aquest context de dubtes el que, a parer del PS, fa necessari demanar l’opinió de la GESCO i fer servir la possibilitat que la llei que va crear l’entitat els hi dóna d’emetre informes no vinculants sobre lleis a tràmit. Alís ha apuntat que seria interessant poder “tenir la visió” dels “exparlamentaris que van treballar en el seu dia les lleis” així com la seva “experiència”. Ara, la petició ha de ser estudiada en la reunió de la junta de president que s’ha de celebrar aquest dijous.

El conseller general del PS ha remarcat, un cop més, l’oposició al sistema de distribució de transferències que ha acabat plasmant DA a la llei que, al seu entendre, persegueix “dissimular la voluntat de tancar l’import total en 55 milions i que, després, cada comú acabi rebent el mateix que estava rebent”. Això fa que “es perjudiqui algunes parròquies amb els criteris, que no s’ajusten ni a la realitat ni a les necessitats dels comuns”. Alís ha lamentat que aquesta fórmula “pot crear injustícies i dificultats” i ha assenyalat que “Sant Julià resulta molt perjudicada i pot rebre un atac important a les seves finances, fins i tot ensorrar-les”. I és que, ha alertat, “quan es despleguin tots els criteris, especialment el de pernoctacions, suposarà una baixa molt important dels ingressos provinents de Govern”.

Reserves d’esmena

Per evitar això, els consellers generals del PS han presentat fins a 16 reserves d’esmena als dos textos, tres per a la llei de delimitació de competències i tretze a la de transferències. En el primer cas, la voluntat és poder abordar al ple la voluntat que la delimitació dels entorns de protecció dels béns culturals, la recollida de residus i la gestió de les guarderies siguin assumits pel Govern.

Pel que fa a la llei de transferències, les reserves d’esmena serviran tant per defensar l’eliminació del text d’aquells aspectes sobre els quals hi ha dubte del seu encaix amb la Constitució com per intentar impulsar la proposta de repartiment feta des del PS, on es busca un major equilibri entre les parròquies i, principalment, una distribució que es faci en funció de les despeses i necessitats reals de la corporació. D’aquesta forma, i a diferència del que succeeix amb el model proposat per DA, no es perjudica cap parròquia.

Lleis laborals de DA

En la roda de premsa, també s’ha preguntat als consellers del PS per la reforma laboral que DA ha entrat a tràmit. Malgrat que els tres textos no han pogut ser analitzat encara en profunditat, el conseller general Pere López ha deixat clar que les primeres impressions no són pas positives. “Veiem que no han patit massa evolució i que es mantenen elements significatius com la reducció dels terminis de preavís, l’abaratiment dels acomiadaments o que no es permet un veritable exercici sindical”, ha explicat el parlamentari. Per tant, “la nostra opinió no canvia massa” més encara quan “fins i tot, en alguns termes, es va encara més enrere”. Segons ha assegurat López, “no hi veiem avenços; al contrari, pels treballadors hi ha articles que suposen un retrocés significatiu”.

PS

TOTES LES NOTÍCIES