Mites sobre el cafè: aliat o enemic?

Hi  ha persones que necessiten prendre-se’n un al matí, altres que se’l prenen després de cada àpat. Sol, tallat, amb llet, americà, amb gel, descafeïnat… El cafè, però, ha estat considerat durant moltes dècades com una beguda de mala fama per ser un estimulant associat a la pujada de la pressió arterial. Tot i això, són molt nombrosos els estudis que s’han realitzat al voltant del cafè per comprovar realment si es tracta d’una beguda perillosa per la nostra salut o si, per contra, el seu consum ens aporta diversitat de beneficis.

Una tassa de cafè aporta un 27% de proteïnes, un 71% de carbohidrats i un 2% de grasses. A més, aporta calci, fòsfor, magnesi i, sobretot, potassi al nostre organismes. A tot això, cal sumar-li l’alt contingut de vitamina B i les poques calories que conté.

Entre els beneficis del cafè, es troba que és un estimulant del sistema nerviós central i que resulta una beguda molt diürètica. A més, el seu alt contingut en metionina fa que sigui beneficiós el seu consum en casos d’infecció d’orina. El cafè també afavoreix la digestió i, gràcies a la tiamina, té propietats analgèsiques. D’altra banda, pot ajudar a mantenir el rendiment físic dels esportistes, protegeix el fetge i manté el control de la glucèmia.

Per contra, el cafè no és recomanable per a persones amb hipertensió, ja que és un aliment que augmenta la pressió arterial, ni per a persones amb insuficiència renal, degut al seu poder diürètic. Un consum excessiu de cafè pot provocar ansietat i nervis, així com reduir el moviment de les Trompes de Fal·lopi, cosa que influeix en la producció d’òvuls. Estudis recents apunten que un consum superior a quatre tasses diàries de cafè podria tenir relació amb l’elevació del risc cardiovascular. A tot així, cal sumar-li el fet de que el cafè pot crear addicció.

Així doncs, podem veure que la majoria de perjudicis del cafè es vinculen amb un consum excessiu. El cafè en si no és una beguda insana, sinó que dependrà sempre de la quantitat que se’n begui.

Per AMIC

TOTES LES NOTÍCIES