La Fira de Formatges Artesans del Pirineu ofereix 17 activitats per a tots els públics en 2 aules de tast

La 23a Fira de Formatges Artesans del Pirineu -emmarcada en la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell- obrirà les seves portes el pròxim divendres 13 d’octubre, a les quatre de la tarda, i oferirà durant el tot el cap de setmana als visitants 17 activitats que es portaran a terme a les dues aules de tast que hi haurà instal·lades a la carpa annexa de la sala polivalent que engloba el recinte firal del formatge artesà.

Cal remarcar que enguany s’ha passat d’una a dues de aules. En ambdues aules de tast es realitzaran sessions dirigides pels millors professionals del formatge a través d’activitats de cuina, de degustació, d’elaboració, maridatge, entre d’altres, durant els tres dies de fira.  

D’entre les 17 sessions que hi ha preparades hi destaquen les que tindran lloc el divendres a la tarda: presentació d’un llibre sobre formatges, una sessió de música i formatge i una de cuina del formatge. Concretament, a les quatre de la tarda, tindrà lloc a l’aula número 1 la presentació de llibre Formatges del Pirineu Català, a càrrec de les seves autores, Laia Pont i Natàlia Nicolau. L’entrada a aquesta presentació és gratuïta.

A les cinc de la tarda del mateix divendres, es realitzarà a l’aula de tast número 2 una sessió de maridatge de música i formatge, que protagonitzaran Elies Porter i el seu violí, i Salvador Maura, formatger de Mas d’Eroles (Adrall), que aportarà els seus formatges artesans. Per participar en aquesta sessió cal abonar 6 euros per persona.

La darrera activitat de divendres a les aules de tast la protagonitzarà una sessió de cuina del formatge que serà conduïda per Diego Alías, del restaurant Ca l’Amador, de Josa de Cadí. Alías, guardonat amb el premi Cuiner de l’any 2015 pel Fòrum de Girona, broda amb una senzillesa la cuina del formatge. Aquesta sessió tindrà lloc a l’aula de tast número 1. El tiquet per participar té un cost de 6 euros per persona.

Durant el dissabte 14 i el diumenge 15 d’octubre les aules de tast acolliran una quinzena d’activitats més relacionades amb el formatge com: el joc de l’hostaler on nens i nenes aprenen nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica i divulgativa; taller infantil d’elaboració de mató, amb Judit Carreira de la formatgeria L’Abadessa; taller de quallades; un tast de formatges de Lanzarote, a càrrec de Finca de Uga, formatge convidat en aquesta edició; un tast dels formatges premiats al concurs de la fira; un tast i harmonies de productes del Pirineu amb la marca Gustum; tast de sidra i formatges bascos; tast amb cervesa artesana La Minera amb formatges de L’Abadessa; una sessió dedicada a la feina dels afinadors de formatge de la mà de Sebastien Roueche, mestre formatger suís; sessió de cuina del formatge amb David Ruiz, cuiner de Cal Jet, a Ger; un tast de vins d’alta muntanya amb el celler Castell del Remei; i un tast de postres i formatges del Pallars, a càrrec de Jaume Mora, president del Col·lectiu de Cuina La Xicoia del Pallars.

Venda de tiquets

Per assistir a qualsevol d’aquests tastos cal adquirir un tiquet que té un cost de 6 euros per persona i tast, excepte el tast dels formatges guanyadors del concurs, que val 10 euros. Les sessions infantils són gratuïtes.

Val a dir que la venda anticipada de tiquets tindrà lloc del 9 al 12 d’octubre a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell, mentre que durant els dies de fira es podran comprar el divendres 13, a partir de les quatre de la tarda, i dissabte 14 i diumenge 15, a partir de dos quarts de deu del matí, a l’estand d’informació del recinte firal. 

48 formatgeries: degustació i venda de formatges  

La 23a Fira de Formatges Artesans del Pirineu aplegarà a la sala polivalent un total de 48 formatgeries vingudes de diferents punts de la serralada pirinenca. Al recinte firal dels formatges hi haurà 27 formatgeries del Pirineu català; 9 del Pirineu basc; 5 del Pirineu aragonès; i 6 del Pirineu francès.

A més a més, com a formatge convidat d’aquesta edició hi haurà la formatgeria Finca de Uga, de l’illa de Lanzarote, amb formatges de cabra de gran qualitat i diversitat, elaborats i presentats pel gran mestre formatger Paco Fabelo.

Els visitant podran acompanyar la degustació de tots aquesta formatges amb vi del celler de Castell del Remei (Noguera), amb cervesa artesana La Minera de Sant Joan de les Abadesses i amb aigua Pineo.

Recordem que l’entrada al recinte firal de la fira de formatges artesans és gratuïta, però els visitants al certamen poden comprar un tiquet degustació de 8 euros que permet fer 5 tastos de formatge i prendre una copa de vi, una cervesa o aigua. El tiquet també dóna dret a un tast a l’espai Tast Km0, situat al poliesportiu municipal, on hi haurà representats els productors agroalimentaris de proximitat.

Dels prop de 150 formatges presents en aquesta fira dedicada al formatge artesà, cal destacar que pel que fa al tipus de llet, 27 formatges són elaborats amb llet d’ovella, 21 amb llet de cabra i 13 amb llet de vaca. Aquests, segons el tractament de la llet, 39 són de llet crua; 12 de llet pasteuritzada; 32 elaborats amb llet del propi pastor i 15 amb llet d’altres procedències.  

23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

El dissabte 14 d’octubre, a partir dos quarts d’onze del matí, al recinte de la fira s’iniciarà el 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu on s’hi presenten més de 150 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol territori del Pirineu. En aquesta edició, el concurs hi ha 12 categories: formatges no madurats (matons i recuits i formatges frescos); formatges madurats (de cabra, quallada àcida i quallada enzimàtica; de vaca, quallada  àcida i quallada enzimàtica; de vaca, pasta tova; d’ovella, quallada enzimàtica i de pasta tova); tupí o gaztazarra; formatges blaus; formatges amb condiments; i iogurts i llets fermentades. Es lliuraran 3 premis per cadascuna d’aquestes categories: diploma medalla d’or, diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze.

El jurat, format per una quarantena d’experts en formatges, tastaran i valoraran els formatges presentats. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament d’aquest concurs en directe.

El lliurament de premis d’aquest concurs se celebrarà a dos quarts de dues del migdia al mateix espai.

D’altra banda, a l’una del migdia, tindrà lloc el lliurament del guardó Amic del Formatge que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge, especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany aquesta distinció ha recaigut a Cesca Olm i Pep Lizandra, fundadors de la formatgeria l’Orri, de Músser (Cerdanya).

L’espai de la Diputació de Lleida, Aliments del Territori i Tu, oferirà 12 activitats gratuïtes de degustació i de demostració d’aliments de proximitat, mentre que l’espai Tast Km-0 oferirà un total de 9 estands amb embotits, pa, cervesa, carns, etc.

Per degustar qualsevol producte a l’espai Km 0 caldrà comprar el tiquet degustació dels formatges que conté una pestanya extra que dóna dret a un tast. Alhora es podrà adquirir tiquets únicament per aquest espai.

TOTES LES NOTÍCIES