Octubre, mes missioner

«La missió vers els qui encara no coneixen la fe (ad gentes) és com una gran i immensa obra de misericòrdia tant espiritual com material». Així parla el Papa Francesc sobre les Missions. L’Església és essencialment missionera i testimoni de misericòrdia, i per això, diu el Papa, «tots estem convidats a “sortir”, com a deixebles missioners, oferint cada un els seus propis talents, la seva creativitat, la seva saviesa i experiència per portar el missatge de la tendresa i de la compassió de Déu a tota la família humana».

Actualment hi ha uns 500 missioners catalans escampats pel món, i uns 12.000 provenen de tot Espanya, que han marxat per arrelar-se en els seus nous països i llengües d’adopció, que anuncien i serveixen amb l’amor de Crist i per amor de Crist. La majoria són religiosos i religioses, però també hi ha sacerdots diocesans, i actualment també molts laics i moltes famílies senceres, que han “sortit”, com Abraham (cf. Gn 12,1). Ens en podem sentir ben orgullosos. Fa un any, la jove missionera catalana Isa Solà, religiosa de Jesús Maria, va ser assassinada a Haití i l’impacte tan gran de la seva vida compromesa i alegre, ens va tornar a posar al davant dels ulls tota la immensa tasca que els missioners desenvolupen calladament, arreu del món. Sobretot en llocs difícils i perillosos, i no en volen pas marxar. Des de la seva missió, interpel·len la nostra fe i les nostres actuacions, el nostre estil de vida i les nostres riqueses que ens afebleixen la sensibilitat. Déu reclama que “sortim” per anar als altres, als germans, i oferir-los un testimoni humil però coherent de la nostra fe en Jesucrist, i una solidaritat efectiva en els problemes i carències que puguin estar vivint. Anunciar la misericòrdia de Déu, que és el cor de l’Evangeli, i intentar que arribi arreu del món, a tota persona. «Tots els pobles i cultures tenen el dret a rebre el missatge de salvació, que és do de Déu per a tots», escriu el Papa Francesc, i destaca que «això és més necessari encara si tenim en compte la quantitat d’injustícies, guerres, crisis humanitàries que esperen una solució. Els missioners saben per experiència que l’Evangeli del perdó i de la misericòrdia pot portar alegria i reconciliació, justícia i pau».

Quan mirem les col·lectes per a les missions, els números parlen de generositat solidària de la nostra Església d’Urgell envers les Esglésies joves dels països de missió, amb tantes i tan diverses carències i necessitats educatives i pastorals. La Jornada Mundial Missionera, Domund, promoguda per l’Obra Pontifícia de Propagació de la Fe fou creada el 1926, «per auxiliar les comunitats cristianes necessitades i per enfortir l’anunci de l’Evangeli d’un cap a l’altre de la terra».

Convé que tots esdevinguem més missioners, ja que actualment ens adonem que la missió comença ben a prop, potser en les nostres mateixes famílies que s’obliden de la fe o s’han adormit en la comoditat egoista. Gràcies a tots els qui pregueu, treballeu i aporteu donatius per a les comunitats més joves i pels missioners. Necessiten que els ajudem i segur que ho reverteixen envers nosaltres amb intercessió i acció de gràcies. Ells són avui el rostre de l’Església valenta que surt de si mateixa per anunciar l’Evangeli de l’alegria!

 

TOTES LES NOTÍCIES