El mestre Gerard Claret alterna la direcció de la JONCA, amb Elias Porter en el Concert de Meritxell

El tradicional concert que la JONCA va oferir aquest diumenge passat a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino (17.9.2017), va constituir una  “innovació” barrejant la clàssica i el folk. El mestre Claret va programar aquest concert de Meritxell amb una gran  diversitat de temes i ritmes i  va tenir com a director convidat al també violista Elias Porter. Porter que forma part de l’ONCA va recordar els seus incicis a la Jove Orquestra Nacional d’Andorra.

Tanmateix, a part de l’alternança de Gerard Claret en la direcció amb Elias Porter,  el mestre Claret també va comptar  amb  Pep Lizandra,  que alhora ha escrit unes “Corrandes” dedicades a la JONCA, que el propi autor va cantar i acompanyar amb el seu inseparable acordió.

A la matinal musical, sota la denominació de “Música a les tavernes” hi va participar amb l’acompanyament de percussió,  Mariona del Carmen de la Portilla, que va donar el seu toc  “folk” al conjunt de les interpretacions més populars.

En la presentació del concert matinal, el propi Gerard Claret va fer un recorregut per la història de la JONCA que aquest any celebra el seu 17 è aniversari.  Claret va parlar de l’evolució dels intèrprets, la majoria dels quals van incorporant-se a la vida musical i professional a través de l’ONCA. També va fer els agraïents als patrocinadors,  la fundació Crèdit Andorrà i el Govern d’Andorra, així com la Fundació Riera, que cada any col•labora en la formació dels joves músics.

Va obrir el concert una peça tradicional occitana titulada “La polca d’ours” arranjada per l’Elias Porter que també és el compositor de la segona peça interpretada,  titulada “Masurca de l’oblit”

Seguidament i sempre amb les explicacions pedagògiques del mestre Gerard Claret, els músics de la JONCA  van interpretar el “Minuet” en sol menor KV 550, pertanyent a la Simfonia núm. 40 d’Amadeus Mozart , una simfonia que l’ONCA , ha programat i interpretat en diferents ocasions.

La alternança en la direcció de la JONCA va continuar amb la interpretació del les “Corrandes” dins l’estil de les cançons tradicionals catalanes.

Va arribar el torn dels Strauss, amb un “Galopp” compost per Johan Strauss (1804 – 1849 ) i a continuació, els joves músics van tocar la “Wiener polka” de Joseph Strauss (fill) en una arranjament per  a orquestra de  cordes  realitzat per P.Totzauer.

Deixant la clàssica i recuperant el “Folk”, Pep Lizandra va interpretar “Les Fonts del Segre, arranjada per Elias Porter,  el director convidat.

A l’equador de la matinal, una sorpresa,  amb l’excel•lent interpretació de “Meditació”, un extracte de l’òpera “Thaïs” del compositor francès Jules Massenet ( 1842 – 1912).  El  llibreto d’aquesta òpera el va fer, Loius Gallet que es va basar en la novel•la homònima d’Anatole France (1844- 1924). L’escriptor Anatole France havia rebut el Novel de Literatura l’any 1921.

Va destacar la interpretació dels ritmes de les tradicionals irlandeses amb la “Suite de gigues celtes” també en un arranjament per a orquestra de cordes del mateix Elias Porter.

La festa musical va acabar amb una versió realitzada pel pianista, director i compositor eslovac Peter Breiner,  sobre la coneguda “Yelow Submarine” dels Beatles. Dels quals el mateix músic havia versionat  també amb molt d’èxit “Penny Lane”.

Per cloure  la matinal musical, la JONCA va oferir un “Popurri pirinenc” petanyent a cançons populars i tradicionals catalanes.  El públic  que va omplir de gom a gom l’Auditori Nacional, va poder compartir  i també cantar per a celebrar aquest 17è aniversari,  amb el color de la música i  en l’espai  incomparable de l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino.

Tanmateix, s’ha de constatar que en el marc  de les Jornades Europees del Patrimoni, el dia abans dissabte 16, a l’Era gran de la Casa Rossell d’Ordino va tenir lloc un concert amb el títol de “Mozart: un músic, mil personatges”. La interpretació que va anar a càrrec del “Quartet per l’Art”, formava part del cicle ONCA Basic i alhora complementava  l’entorn de l’exposició dels bens mobles de l’antiga Casa Rosell, datada al segle XV. Una interessant mostra que es podrà visitar fins el setembre del 2018. Teniu temps, però  no  us la podeu perdre.   

TOTES LES NOTÍCIES