Bartumeu sobre la reforma competencial: “espero que no passi aquesta barbaritat que fa mal a l’Estat”


SDP nega que mai hi hagi hagut un acord entre Govern, comuns i Consell General sobre competències i transferències. Bartumeu diu que es tracta de textos inconstitucionals i espera que el grup liberal no els doni suport. Per la seva banda, ha presentat 27 esmenes a les dues lleis i proposa que les transferències siguin el 15% dels ingressos de l´estat.
“Inconstitucionals”. Així ha definit el projecte de llei de competències i transferències el president de SDP. Una afirmació que segons Jaume Bartumeu recolza l´informe del catedràtic Miguel Ángel Aparicio, demanat pel comú de Sant Julià de Lòria.

Ha afirmat que les transferències estan fetes a mida per cada comú, que no respecten el principi de proporcionalitat i que responen a criteris de rendiment electoral. Per això, espera que cap grup els doni suport. “Si DA, com tot apunta, vol fer passar la piconadora, primer haurà d’aconseguir que els liberals li beneeïxin la inconstitucionalitat manifesta que, no només nosaltres, sinó tècnics que en saben més que nosaltres, assenyalen en els textos. Però, espero que no passi aquesta barbaritat que fa mal a la Constitució i a l’Estat, no a un partit o a un altre”, insistia Bartumeu.

La formació ha presentat 27 esmenes als textos i ha assegurat que mai hi ha hagut un acord. Entre les esmenes, destaquen la d´establir que tots els informes de cessió de terrenys dels comuns al Govern siguin vinculants, així com un nou model de transferències.

“Aquest 15%, aplicat sobre els ingressos corrents, sense tenir en compte els ingressos patrimonials, si es fa el càlcul durant els quatre o cinc exercicis es cau sobre una xifra molt propera a aquest 55 o 56 milions, però l’avantatge d’aquest sistema és suprimir l’arbitrarietat”, detalla el conseller general Víctor Naudi.

Bartumeu ha afegit que si les lleis tiren endavant, encara queden tres vies perquè siguin considerades inconstitucionals: un recurs fet per tres comuns, els Coprínceps o que un comú, un cop aplicades les lleis, denunciï que hi ha un conflicte de competències davant el Constitucional. Tot i així, ha dit que espera que “s´imposi” el seny i se n´aturi la tramitació.

TOTES LES NOTÍCIES