Unió de Pagesos denuncia el malestar creixent al Pirineu pels danys de la fauna salvatge

Unió de Pagesos participarà dimecres vinent, dia 13, en una concentració d’àmbit estatal a Madrid per exposar a l’opinió pública els greus danys a l’agricultura i la ramaderia que provoca l’augment de població de fauna salvatge en àrees com ara el Pirineu. El sindicat agrari ha ofert aquesta setmana, al Centre Cívic El Passeig de la Seu d’Urgell, una xerrada informativa sobre les mesures que poden prendre els professionals que pateixin atacs greus o mortals a les seves explotacions o ramats per part d’espècies protegides.

En l’acte, el responsable d’UP a les Comarques de Muntanya, Joan Guitart, s’ha mostrat molt crític amb la versió oficial que dóna el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat sobre els resultats de la introducció d’espècies com ara l’ós bru i el voltor al llarg dels darrers anys a l’Alt Pirineu. Segons detalla, quan pregunten sobre la qüestió a representants de la conselleria, aquests els responen “que sembla que la gent està contenta”, però en canvi, de les assemblees que ha dut a terme el sindicat agrari darrerament a totes les comarques pirinenques, es desprèn tot el contrari: Guitart assegura “que la gent està molt preocupada, molt emprenyada i molt desesperada amb els problemes que hi ha a damunt”. El ramader alturgellenc es refereix especialment a “la pressió dels voltors i els atacs i envestides de l’ós”, sobretot al Pallars, l’Aran i l’Alta Ribagorça.

UP també ha fet referència als danys d’animals com ara el porc fer, que “ara és el problema més greu al conjunt del Pirineu perquè obliga a abandonar terres i són camps que s’han de tornar a llaurar constantment” per aquestes incursions de senglars.

A tot plegat s’hi afegeixen els indicis del retorn del llop, segons han constatat darrerament alguns ramaders del Solsonès que han sofert danys vinculats presumiblement a aquest animal, concretament la mort de 40 ovelles d’un ramat.

Decisions d'”urbanites”

Joan Guitart conclou que les administracions públiques “han perdut el nord” pel que fa a la gestió del medi rural perquè “les decisions les prenen urbanites, i no gent de poble que pateixi les conseqüències i la pressió de ser cada dia al territori, i que cada dia som menys” a causa de l’abandonament d’explotacions. Guitart lamenta que “per desgràcia”, aquestes polítiques les dissenyen “gent que ni viuen al territori ni tenen res a veure amb el territori”.

UP està promovent trobades perquè les persones que viuen al medi rural els expliquin “de primera mà, i amb punts i comes”, en quines situacions problemàtiques es troben de manera quotidiana, per tal de prendre mesures com ara instaurar nous sistemes de vigilància i tenir més proves quan un ramat és atacat per un animal salvatge protegit. Un altre front en el qual treballa el sindicat actualment és en la prevenció a nivell sanitari, per evitar possibles infeccions al bestiar causades per fauna salvatge.

Crítica a les noves introduccions

UP també ha expressat el rebuig la recent entrada al Pirineu, amb permís del Govern, de noves espècies com ara cavalls salvatges i bisons a la reserva de Boumort, perquè, segons recorda Joan Guitart, “això no és Amèrica” i “al final tots aquests animals sempre els acaben alimentant els mateixos, que són els pagesos”, en referència als atacs d’animals alliberats al bestiar o als prats per tal d’aconseguir aliment.

Darrerament, el rebuig als alliberaments de fauna als Pirineus ja no es limita a l’àmbit ramader i ha arribat a l’institucional. Aquesta setmana passada, el Consell General de l’Arieja va aprovar un manifest en el qual exigeixen al Govern francès la retirada de “tots els óssos” introduïts els darrers anys a la serralada, una política que el govern departamental ha qualificat de “fracàs devastador” i d'”inútil”. El text va ser aprovat per àmplia majoria, amb el suport de 16 dels 26 electes.

Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES