Joan Burgués: “Aquest any s’ha creat el premi de relats de ciència-ficció i literatura fantàstica”

Joan  Burgués,  com a fotògraf, ha publicat diversos libres, els darrers són:  “Andorra – Cuba” (2008) i  “Andorra Gràfica (1888 – 1993)”, i  com tothom sap és el president del Cercle de les Arts i les Lletres, una entitat fundada l’any 1967 que aquest any celebrarà la 40a edició de la Nit Literària Andorrana. Una celebració itinerant per totes les parròquies que aquest any acollirà Encamp (9.11.2017).

Recentment, el Cercle de les Arts i les Lletres acaba de presentar el 10è volum dels “Quaderns d’Estudis Andorrans”( 21.6.2017),  escrit per Mn. Benigne Marqués,  arxiver de l’Arxiu Diocesà d’Urgell.  L’autor Mn. Marqués és l’actual director de la col·lecció que al seu dia havia iniciat el Pare Cebrià Baraut ( 1917 – 2003) . Va presidir l’acte de presentació,  l’Excelentísim Senyor Joan-Enric Vives i Sicilia, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra així com altres autoritats i el Sr. Josep Peralba, conseller delegat de Crèdit Andorrà,  l’entitat patrocinadora del llibre i amb l’acompanyament  del Sr. Joan Burgués com a president del Cercle.

Aquest 10è volum dels “Quaderns d’Estudis Andorrans”  editat com sempre pel Cercle de les Arts i les Lletres, ens aporta entre altres documents, el catàleg dels pergamins del “Fons Andorra” de l’arxiu Capitular d’Urgell (805 – 1265);  Els acords de Pariatge al Bisbat d’Urgell (segles XII al XV), així com el llegat musical de Mossén Enric Marfany i Bons ( 1871 – 1942 ) i Mossén Enric Marfany i Gosset ( 1878 – 1957  ) que inclouen la partitura original de l’Himne Andorrà i fins i tot el “Rosari a dues veus en Do Major” . Tanmateix, és important la inclusió en aquest 10è volum,  d’unes interessants “reflexions critico-històriques inèdites” de Rafael Benet  i el Patrimoni Artístic Andorrà.  

Burgués,  també fundador de la Federació Andorrana de Fotografia, ha realitzat nombroses exposicions dins i fora del país. La darrera mostra amb el títol de “Dos fotògrafs & dos versions” va tenir lloc del 9 al 23 de març del 2017, a la Galeria L de la Universitat de La Habana (Cuba). L’autor va compartir aquesta participació amb Herbert Gmeiner. Els organitzadors van convidar els dos autors, ambdós  membres de la FIAP  (Federació Internacional d’Art  Fotografic) en el marc de l’“Academia de Arte y Fotografía Cabrales del Valle”. Una de les fotografies més destacada i que va il•lustrar el catàleg de l’exposició, va ser “El músico fantasma” (2015), en la qual Burgués ens sorprèn amb la descoberta d’una maleta i el barret d’un músic de carrer, que no es veu en la imatge, però que s’intueix en el seu entorn i en una cruïlla de camins.  

Recuperant el “Cerce de les Arts i les Lletres”, s’ha de dir que l’entitat també organitza els “Jocs Florals Infantils i Juvenils”, l’última convocatòria  dels quals, se’n va celebrar la 48a edició (Juvenils) i la 41a (Infanils) el proppassat mes de maig del 2017, al Centre Cultural de La Llacuna,  a Andorra la Vella (21.5.2017).           

A continuació, ens permetem de fer una petita entrevista al president del Cercle de les Arts i les Lletres, el Sr. Joan Burgués i Martisella.

Sr. Burgués,  com valora vostè el recorregut del Cercle de les Arts i les Lletres del Principat d’Andorra des d’aquells inicis, l’any  1967?

Des dels inicis, entre l’any 1967 – 1968, han evolucionat molt les coses i alhora han canviat els processos literaris i també les persones, però el cert és que la valoració  que jo en faig,  diria que és positiva.

Creu que sempre el Cercle de les Arts i les Lletres ha tingut el suport institucional que mereixen els projectes culturals que heu desenvolupat al llarg d’aquests anys?

El suport ha estat i és variable i a vegades hi ha dificultats de  finançament, però esperem i desitgem que les institucions i els patrocinadors  puguin seguir col·laborant com fins ara.

Quan serà la propera cita de la Nit Literària i fins quin termini es poden presentar els originals per la que serà la 40a edició?

La celebració de la Nit Literaria del 2017 està prevista per al dijous dia 9 de novembre , i l’amfitriona será la parroquia d’Encamp i el termini per presentar els treballs que opten als diferents premis,  s’acabarà  el dia 15 de setembre del 2017.  Voldria destacar que aquest any s’ha creat un nou premi que compta amb la dotació del grup Maestre: el premi de “Relats de ciència-ficció i literatura fantàstica 2017” que amplia el cartell dels premis així com la suma de les dotacions.

Ara entrem en el terreny més personal, vostè va ser ambaixador d’Andorra a les Cimeres Ibero-americanes de quins anys? 

Vaig tenir aquesta representació oficial des de l’any 2006 fins al 2009.

Hem sentit veus que té previst d’escriure unes memòries, com està aquest  projecte ara mateix?

Doncs la veritat és que és un projecte que encara el tinc en període de maduració.

Serà, suposem un llibre que ens aportarà al mateix temps part de les imatges viscudes o solament seran els seus pensaments literaris?

Quan ho tingui totalment decidit, evidentment que hi aportaré les imatges, ja que com a fotògraf que sóc, podré documentar els fets narrats.

Pensem que vostè ha d’escriure, i deixar constància documental de totes les activitats de l’entitat que representa, però també de la seva dedicació professional ja què vostè forma part ineludible de l’últim mig segle de cultura al país.

Agraeixo  molt el que em dieu, però les coses s’han de valorar en el seu context global.  

Sr. Burgues, moltes gràcies  per la seva col·laboració i enhorabona per la seva gestió cultural i artística i constant a la Cultura,  del nostre país.

 

TOTES LES NOTÍCIES