Les matriculacions de turismes tornen a nivells del 2007 però amb vehicles menys contaminants

El  ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, ha presentat, aquest dijous, un balanç de les dades de matriculacions de vehicles i del programa Engega de foment del vehicle elèctric, que evidencia la recuperació de les matriculacions i els bons resultats d’Engega.

Les matriculacions de vehicles durant els primers set mesos de l’any s’han incrementat en un 22% respecte al mateix període de l’any passat. Aquesta dada ha estat destacada pel ministre, que ha assenyalat que es veu l’augment de matriculacions en turismes, en motocicletes i també en camions i furgonetes, amb un augment del 42%, el que podria indicar una recuperació també del sector industrial.

A més de les dades de matriculacions, el Govern aposta des del 2016 pel foment del vehicle elèctric, i en aquest sentit, s’evidencia que amb l’entrada del programa Engega es van iniciar les matriculacions de vehicles elèctrics. A més de l’èxit assolit el 2016, en els primers set mesos del 2017 es veu un augment dels vehicles elèctrics, que tenint en compte els que encara no han estat matriculats però ja compten amb un ajut atorgat, és del +63% per als elèctrics purs, arribant a 70 vehicles, i del +17% en els híbrids endollables, amb un total de 34 vehicles.

En aquest sentit, el ministre ha destacat que durant el 2017 s’ha produït un augment substancial dels vehicles elèctrics purs per davant dels híbrids. El Govern va optar al 2017 per potenciar molt més els vehicles elèctrics purs, amb una subvenció de fins a 8.000 euros per als turismes, el doble que els 4.000 euros de subvenció màxima per als híbrids. Així, Saboya ha considerat que l’efecte del programa ha estat positiu, ja que suposa una millora per al medi ambient.

De fet, dels 650.000 euros atorgats ja en ajuts del programa Engega 2017, 470.750 euros han estat per a la compra de vehicles elèctrics purs, 136.750 euros per a vehicles híbrids endollables, i 39.750 per al desballestament. Igualment, el ministre ha recordat que la partida prevista per a aquest any és de 850.000 euros, i per tant queden disponibles 200.000 euros per continuar atorgant ajuts a la mobilitat elèctrica.

D’altra banda, el ministre també ha constatat que els turismes dièsel, els més contaminants, han perdut el lideratge situant-se en el seu mínim de quota de mercat des de l’any 2000. Saboya ha considerat que la major sensibilitat ambiental és un dels factors que ha incidit en aquesta qüestió, i ha indicat que es valoraran noves iniciatives per continuar promocionant vehicles menys contaminants.

Foto: SFG

TOTES LES NOTÍCIES