Risc elevat d’incendis a l’Alt Urgell i alerta per la calor

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) per la previsió d’elevat risc d’incendi forestal (nivell 3 sobre 4) a 25 comarques catalanes, entre les quals hi ha l’Alt Urgell. A més a més, de manera simultània s’ha activat un avís de calor intensa, sobretot a les comarques de Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral de Barcelona.

La decisió s’ha pres en constatar “que la situació es podia complicar de cara al cap de setmana per la combinació dels fenòmens de temperatures elevades i sequera acumulada”. Aquest dimecres mateix, per exemple, Organyà ha registrat els darrers dos dies una temperatura màxima de 39 graus; a Oliana s’ha arribat als 38 graus; i a la Seu i a Coll de Nargó, 36. La calor també afecta cotes altes: a Tuixent s’ha assolit els 33 graus; a la Guàrdia d’Ares, 29, i a Sant Joan de l’Erm (a 1.720 metres d’altitud), 28 graus.

Diverses comarques veïnes també estan en risc elevat, com ara el Pallars Jussà, la Noguera, el Solsonès i el Berguedà. De fet, el perill afecta especialment el sud de l’Alt Urgell, on pràcticament no han tingut precipitacions les darreres setmanes. Al juliol, a Oliana només ha caigut 0,1 l/m2 de pluja, un dels registres més baixos de tot Catalunya el mes passat.

D’altres comarques properes amb risc alt són l’Urgell, la Segarra, l’Anoia, el Bages, el Moianès i Osona, a les quals s’hi sumen quasi tot l’interior i el prelitoral del país. De fet, entre les úniques comarques on el risc només és moderat hi ha la Cerdanya, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt i el Baix Empordà, més beneficiades per les pluges durant aquest començament d’estiu. També hi ha risc moderat al Tarragonès, el Baix Camp i el Montsià. De la seva part, l’Aran és l’única zona de Catalunya on el perill d’incendi és ara mateix nul (nivell 0).

Precaució amb el foc i amb la calor

Per tot plegat, es demana a la ciutadania “anar amb molt de compte, evitant qualsevol situació de risc i alertar ràpidament al telèfon d’emergències 112 de Catalunya si es veu una columna de fum”. Protecció Civil recorda també que cal extremar les precaucions en les activitats a l’entorn de zones forestals i evitar accions que puguin generar un incendi forestal, com llençar burilles des d’un vehicle encara que semblin apagades, deixar deixalles o qualsevol resta en entorn boscós.

Pel que fa a l’avís de calor Protecció Civil recomana informar-se de com fer front a aquestes altes temperatures, evitar les activitats físiques intenses a les hores de més calor i beure molta aigua, encara que no tingueu set. També cal tenir especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics) i es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES