La quarta gamma

Cal reconèixer que han guanyat la batalla. Si més no a les conurbacions importants on, lentament, els mercats van perdent el seu sentit original i majoritari de producte fresc i de proximitat, en benefici dels supermercats.

Perquè no em negareu que la temptació de la bossa envasada, amb diferents verdures d’amanir ja trossejades i netes, és molt forta. Sobretot quan la poses al costat d’un enciam amb les fulles exteriors un punt pansides, que saps que hauràs de netejar, triar, trossejar… i conservar. Perquè les verdures d’amanir, amb comptades excepcions, no son de ració i acaben amb una part dormint a la nevera i perdent propietats.

Les bosses de la quarta gamma, per contra, semblen haver estat regades amb l’elixir de l’eterna joventut. Aparentment sempre a punt (com els escoltes) per ser amanides i amb la garantia “oficial” de la data de consum escrita a la bossa.

Davant d’aquests suposats avantatges, què pot fer l’enciam o l’escarola vinguda del camp i oferta absolutament nua a un consumidor que té l’imatge de l’altre, envasat, net i polit? Poca cosa.

O no. Perquè d’entrada si comparem el preu d’un i altre (el del quilo no el de la bossa i el de la peça) comprovarem que la bossa surt dos o tres cops més car. Cert que hi ha la minva del sencer (les fulles que descartem), però tot i així…

També hi ha l’efecte de la necessària fibra, molt més abundant en l’enciam gran que en els petits i tendres emprats per omplir les bosses de quarta gamma. I el de les vitamines, igualment més presents en les parts més fosques i fetes.

No segueixo. No vull plantejar-vos cap dilema. Vull donar-vos una solució. Com sempre basada en l’equilibri. Perquè, si ara és temps d’enciams, perquè pagar-lo més car? I si, de cara a l’hivern, no és temps d’aquesta verdura d’amanir, per què no aconseguir-la gràcies a una bossa d’aquestes?

Alternem doncs en la nostra compra entre les dues propostes. De passada, ajudarem a que els enciams no ens arribin de la quinta punyeta i ajudarem als nostres pagesos a sobreviure enfront les grans empreses. Que falta que els fa.

TOTES LES NOTÍCIES