La Generalitat referma l’aposta per la candidatura als Jocs d’Hivern del 2030

El  Govern català aposta per liderar la candidatura de Barcelona i el Pirineu als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ho va avançar aquest dimarts al migdia i posteriorment, a la tarda, ho va confirmar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que hi va fer referència en el seu discurs a l’acte de commemoració del 25è aniversari de Barcelona’92, al Palauet Albéniz.

En l’acte oficial, Puigdemont va expressar la predisposició de l’executiu de sol·licitar al COI, aquesta vegada sí, l’organització dels Jocs d’Hivern, després d’haver-se descartat les opcions del 2022 i el 2026. Segons el president, Catalunya està preparada “per presentar una candidatura per organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern al nostre país i projectar-nos novament al món a través de l’esport”. Puigdemont creu que “aquest és un dels convenciments que ha deixat la celebració de Barcelona 92: que si ens proposem alguna cosa, ho podem aconseguir”, segons va asseverar davant del rei espanyol, Felip VI, i l’alcaldessa barcelonina, Ada Colau, també presents a l’acte. El dirigent català hi va afegir que “sense els Jocs no s’entendria la potència esportiva de la Catalunya d’avui, un país amb una societat més saludable i més esportiva”.

Prèviament, en l’acte del 30è aniversari del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR), Gerard Figueras també es va referir a l’aspiració del Pirineu català d’acollir uns Jocs d’Hivern i es va mostrar convençut que l’ajornament fins al 2030 servirà per ampliar el consens necessari i presentar una candidatura amb possibilitats reals de guanyar. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el secretari general de l’Esport assegurava que actualment ja els estan arribant més reaccions positives al projecte perquè els Jocs “servirien per tancar el cercle i apropar Barcelona i el Pirineu a través de l’esport”. Figueras creu que, per la seva experiència en organització d’esdeveniments, el Pirineu i Catalunya estan perfectament preparats per afrontar uns Jocs d’Hivern. En aquest sentit, ha afirmat que la majoria d’infraestructures requerides pel COI ja estan fetes i que per tant “la despesa necessària seria menor i, en canvi, la repercussió d’uns Jocs Olímpics sempre és enorme per al territori que l’acull”.

A més a més, Figueras ha assegurat que, a nivell polític, a hores d’ara les estructures d’estat de l’esport “ja estan a punt en un 95%” en cas que Catalunya acabi optant per esdevenir un nou Estat europeu. Després de l’estiu, la comissió del projecte s’ha de tornar a reunir per decidir si es tira endavant definitivament la candidatura.

Reconeixement a les subseus olímpiques

Durant l’acte del 30è aniversari del CAR també s’ha fet un reconeixement a les subseus olímpiques de 1992, entre elles la Seu d’Urgell. L’Ajuntament urgellenc hi va ser representat per la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Vives, que va recollir una reproducció del Cobi, la mascota dels Jocs. També hi van ser responsables de la resta de municipis que van acollir proves oficials ara fa vint-i-cinc anys.

En aquesta cerimònia també es va retre un homenatge a Josep Lluís Vilaseca, director general d’Esports entre 1988 i 1995 i que va ser el màxim representant de la Generalitat en la preparació dels Jocs. A més a més, s’ha anunciat que des d’ara el CAR de Sant Cugat serà rebatejat amb el seu nom. Vilaseca, de 87 anys, també ha estat directiu del Barça, entre 1969 i 1977, i ha estat condecorat amb la Creu de Sant Jordi i amb l’Ordre de Mèrit de la UEFA.

Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES