Es presenta la memòria del Departament de Tributs i Fronteres de l’exercici 2016

El  ministre de Finances, Jordi Cinca, ha exposat davant el Govern la memòria del funcionament del Departament de Tributs i Fronteres de l’exercici 2016. La memòria inclou l’estructura i els mitjans dels quals disposa el DTF, les activitats realitzades, l’avaluació dels objectius del 2016, les actuacions previstes per a l’any 2017 així com un annex estadístic que recull el nombre de declaracions i la recaptació de les diferents figures impositives.

El ministre Jordi Cinca ha destacat que durant el passat exercici el Departament de Tributs i Fronteres ha centrat les línies principals d’actuació en l’impuls de la recaptació executiva, la gestió de l’IRPF, en la millora dels procediments de comprovació i en els treballs per a la creació de l’Agència Tributària Nacional.

El director general del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, ha explicat que la creació de l’Àrea de Recaptació Executiva ha desplegat el procediment de recaptació del període executiu pel que fa a acords, diligències i pràctiques d’embargament, incorporant, de manera gradual, els diversos tipus d’embargament que preveu la normativa. La memòria recull els 281.505,47 euros recaptats durant el 2016 pels imports cobrats en fase d’embargament. Hinojosa ha ressaltat que la implementació d’un programa informàtic adaptat resultarà essencial en l’eficàcia de l’Àrea.

Quant a la gestió de l’IRPF, Hinojosa ha explicat que durant els 2016, el DTF ha assistit al contribuent, a través de la cita prèvia i el programa d’ajut en línia. El director ha posat en relleu que el 26% de les declaracions s’han realitzat per internet. En aquest sentit ha explicat que Tributs i Fronteres ha centrat els esforços a desenvolupar i aplicar el programa informàtic de gestió de l’impost, tant pel que fa a la declaració presencial com a la descentralitzada. De la mateixa manera, ha destacat la campanya informativa realitzada pel Departament amb l’objectiu de difondre el contingut i el procediment de la declaració de l’IRPF.

Pel que fa a la millora dels procediments de comprovació, Albert Hinojosa, ha exposat que s’han dut a terme actuacions administratives, com ara procediments de comprovació de gestió i procediments d’inspecció, per tal que el sistema fiscal de l’Administració general i duanera s’apliqui de manera general a tots els obligats tributaris.

El director del DTF ha avançat els treballs efectuats pel procés de creació de l’Agència Tributària Única, relatius als estudis tècnics sobre les funcions i competències del nou ens, així com l’inici del disseny de l’estructura administrativa que s’ha de fer càrrec de l’aplicació dels tributs. També s’ha referit als treballs previs amb les intervencions dels comuns per tal d’assolir el consens tècnic del nou organisme.

Hinojosa també ha exposat l’avaluació dels objectius del Departament fixats per al 2016. En referència als resultats pel que fa a l’assistència al contribuent i més concretament a la recaptació, ha destacat els 38 dies resultants de l’índex de demora de tramitació d’ajornaments i fraccionaments. La memòria també reflecteix els resultats relatius a la informació al contribuent, destacant els 51 dies de resposta a consultes escrites dels obligats tributaris així com les 1.508 cites prèvies concedides per a l’ajuda a les declaracions de l’IRPF.

Referent a l’avaluació dels objectius del control tributari i duaner, el director del DTF ha posat en relleu els 34 expedients sancionadors tramitats pel servei d’Inspecció. També s’han referit als més de 3.700 controls físics a la importació i exportació de mercaderies, els 227 controls de mercaderies sensibles i les 57 actuacions de control en la lluita contra el frau comercial efectuats per la Duana.

Cinca i Hinojosa han conclòs amb les actuacions previstes per a l’any 2017 que passen per la creació i el desenvolupament legislatiu i reglamentari de l’Agència Tributària Nacional (ATN), per consolidar la recaptació executiva mitjançant la generalització dels embargaments i la informatització, i finalment, per fer més eficient la gestió de l’IRPF aportant millores en aspectes detectats en l’anterior campanya.

TOTES LES NOTÍCIES