Compte amb els talls de digestió

Arriba l’estiu, les vacances, i no hi ha res que vingui de més gust per a aquests dies tan calorosos com un bon bany refrescant, però ¿podem banyar-nos en qualsevol moment del dia? És típica la frase de la nostra mare o àvia: “no et banyis recentment menjat que et donarà un tall de digestió!” I davant aquest comentari és inevitable que el dubte o la por ens envaeixi a l’hora de banyar-nos.

Quan fem un dinar copiós o abundant el nostre cos redistribueix gran part del flux sanguini al sistema digestiu per facilitar la digestió dels aliments; aquest procés pot durar aproximadament unes dues hores (depenent de la quantitat d’aliments ingerits), per aquest motiu, si de manera violenta sotmetem el cos a un canvi brusc de temperatura (per exemple al tirar-nos a l’aigua i donar-nos un cabussó) per poder compensar aquesta variació de temperatura l’organisme redirigeix ​​part del flux sanguini a les zones exposades a l’aigua, d’aquesta manera es deté sobtadament el procés de digestió.

El mal anomenat “tall de digestió” és, en realitat, una reacció brusca que succeeix en l’organisme, hàgim ingerit aliments o no, quan es produeix un xoc brusc entre la temperatura del cos i l’aigua freda de la platja o de la piscina al ficar-nos de cop en ella. El nostre cos reacciona amb canvis en la freqüència del cor, en la tensió arterial, en la distribució de la sang, etc. podent arribar a produir una pèrdua de coneixement i / o una parada cardíaca. Encara que existeixen diversos mecanismes implicats en aquesta resposta a aquesta reacció de l’organisme i els símptomes que es produeixen després de la immersió en aigua freda se li denomina hidrocució.

També és més factible patir hidrocució si fem exercici físic sota el sol i ens fiquem de cop a l’aigua freda, o si tenim alguna malaltia cardíaca prèvia.

No obstant això, com sàviament ens diu el refrany popular: “És millor prevenir que curar”, de manera que per evitar arribar a la situació esmentada anteriorment hauríem evitar-ho? Doncs cal amb una mica de sentit comú. El primer és baixar la temperatura corporal a poc a poc: refrescar braços, cames, coll, panxa, i després la resta del cos, i ficar-nos en l’aigua a poc a poc després de romandre una estona a les zones on no cobreix perquè, davant la més mínima sensació de trobar-nos malament, marejats, amb nàusees o qualsevol altre símptoma, puguem sortir el més ràpid possible i demanar ajuda.

Aquestes mesures són importants sempre, ja que com hem dit anteriorment, la hidrocució no només afecta les persones que acaben de menjar sinó que pot afectar qualsevol individu hagi o no ingerit aliments.

Que tingueu tots unes bones vacances !!!

TOTES LES NOTÍCIES