Literatura infantil i juvenil: “El llibre de les preguntes”

A  partir de 9 anys Autor: COMPANY, Flavia Il·lustrador: Romina Martí Editorial: Cruïlla Pàgines: 112

Una de les habilitats de Flavia Company és la de fer passar com a senzilla una proposta que, per la intenció subjacent, no ho és gens. Sovint, l’autora ha manifestat que la lectura hauria de ser una ocupació activa, energètica. I això és el que aconsegueix amb aquest llibre: les preguntes que planteja estan destinades a estimular la curiositat del lector, a induir-lo a la reflexió i a la comunicació.

A l’hora de llegir l’obra, seria recomanable fer-ho en grup, o, si més no, amb l’acompanyament d’un mediador per tal de treure’n el màxim profit. Les preguntes que planteja Company no són transcendents i més aviat se’n podria dir el contrari: sovint són trivials, insubstancials, ja que, per descomptat, el que és rellevant és explicar-se, dialogar, intercanviar parers, per mirar d’entendre l’entorn, conèixer-se un mateix i els qui estan a prop. No existeixen respostes úniques ni apropiades.

Totes les qüestions proposen una disjuntiva, és a dir, cal triar entre dues opcions, introduïdes per la interrogació «Què és millor», com per exemple «Què és millor, una bufanda o uns guants?», o «Què és millor, una catifa o una cortina?». A banda de les preguntes, l’autora incorpora alguns textos amb històries que hi estan relacionades; ho fa sovint de manera esbiaixada i afegint un punt d’estranyesa, un recurs habitual en Company que pot resultar una mica desconcertant per als joves lectors.

L’edició no és gens gasiva, amb tapa dura i amb profusió d’il·lustracions. Els dibuixos interpreten el text amb força llibertat, i desvelen el potencial creatiu de la il·lustradora. A cada dibuix, Romina Martí empra una sola gamma de color i, amb tot, el conjunt traspua intensitat i encert compositiu. En sintonia amb Company, les il·lustracions també demanen una disposició lectora ben activa.

Per Gemma Mulet Cugat / ClijCAT / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES