Qui som quan naveguem per la xarxa?

La  percepció del temps quan estem navegant a internet, segons els experts, transcorre més ràpid que quan no ho fem. És gairebé imperceptible, assegura el diari tecnològic Portaltic, però passa.

Malgrat que sovint escoltem que parlar de la realitat versus el virtual és erroni, ja que la xarxa i la nostra vida en ella és tan real com tot el que ens envolta, és cert que no actuem de la mateixa manera quan naveguem que quan, per exemple, anem amb cotxe; fins i tot, com hem apuntat unes línies més amunt, el temps es viu diferent.

Amb tot quines són les diferències entre aquests dos aspectes de l’existència? En el mateix diari nomenat, se citen cinc aspectes:En primer lloc, quan entrem a la xarxa, el que busquem és aconseguir l’anonimat. També volem projectar-nos d’una manera diferent al que som diàriament. Una cosa així com el superjò, la nostra versió millorada.

En segon lloc, és freqüent trobar persones que el que estan buscant a la xarxa és la possibilitat de no haver de retre comptes a ningú. Un món nou molt més segmentat que la pròpia vida real, on agrupar per afinitats o obsessions: videojocs, amor pels gossos, cinema japonès, etc.

El tercer dels efectes que busquem en navegar és, en una societat on la imatge és central, perdre tota necessitat de mostrar el nostre rostre. Sembla un tant contradictori que quan internet ha fet sorgir una cultura audiovisual molt més forta, sigui el mateix internet el que ens permeti escapar d’aquesta cultura.

En quart lloc i com ja hem avançat abans, el que busquem en el ciberespai és aquesta manera de viure el temps que no trobem al món no virtual. Això succeeix així perquè a diferència de la interacció amb humans cara a cara, a la xarxa aquesta relació té molts plans temporals: deixar un comentari en una publicació d’algú que l’ha escrit en el passat, esperar les reaccions que una publicació pròpia tindrà en el futur, etc.

Finalment, en aquesta curta llista d’allò que busquem a internet, trobem la possibilitat de jugar. Portar la possibilitat de ser un altre fins a les últimes conseqüències.

En resum, queda clar que no vivim de la mateixa manera a la xarxa que als carrers i els camins dels nostres pobles i ciutats.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES