Presentació a Andorra del llibre “Aportacions Catalanes Universals”

Organitzat per la Fundació Occitano Catalana i la Societat Andorrana de Ciències (SAC), el proppassat dia 20 de juny, es va presentar al Centre Cultural  La Llacuna d’Andorra la Vella, el llibre titulat “Aportacions Catalanes Universals”.

A l’acte que va ser presidit per la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, hi varen intervenir, Víctor Pou, Joan Amorós i Ramon Mir, els quals formen part del Grup promotor de l’obra. Tanmateix hi  va assisitir  Miquel Nicolau, rector de la Universitat d’Andorra,  així com la presidenta de la SAC, Àngels Mach.

Victor Pou, Doctor en Dret i Llicenciat en Econòmiques, alhora és Diplomat per la Universitat d’Amsterdam sobre integració Europea. Un fet que li ha permès participar en el procés d’acostament a Europa des dels anys 80 del segle passat. Per altra banda, entre altres càrrecs, va ser el primer director del Patronat Català pro-Europa de la Generalitat de Catalunya (1980 – 1987). Autor de nombrosos llibres, la seva proposta en el llibre “Aportacions Catalanes Universals”, és sens dubte una garantia de la importància d’aquesta producció que s’acaba de presentar al Principat d’Andorra (20.6), en un itinerari que ja s’ha iniciat i que continuarà  arreu del món.   

El professor Víctor Pou,  és autor de diversos llibres que inclouen temes relatius a les negociacions entre Andorra i la Unió Europea” (2006), “L’economia andorrana” (2006), a part de nombrosos articles en mitjans de comunicació americans,  la majoria  dedicats a l’àmbit europeu.

Per la seva banda, el Sr. Amorós, que és el coordinador de l’obra,  va explicar que el llibre “Aportacions Catalanes Universals”, està escrit originariament  en català, però que s’ha traduït a l’anglès, al francès i al castellà, amb la finalitat que serveixi d’ambaixador de Catalunya. Ja s’ha ha presentat a Nova york, a la Universitat de Columbia. I aviat es farà la presentació al Vaticà, així com a Londres, Berlín i Viena respectivament.

L’objectu de la seva presentació al Principat, tal com va apuntar l’Àngels Mach en la invitació tramesa per la SAC, és de donar a conèixer, també als  ciutadans d’Andorra, les aportacions al progrés general de la humanitat, dutes a terme pels pobles de parla i cultura catalana en el decurs de la història i en tots els camps d’activitat. Així que el llibre “Aportacions Catalanes Universals”  està integrat per tres blocs:  primer hi ha breu  resum de la història de Catalunya,  el segon lloc hi ha les 223 aportacions explicades i il·lustrades. Finalment hi ha un dossieur amb els comentaris a càrrec de personatges catalans actuals i de tots els àmbits de les ciències, que evidentment inclouent, les Belles Arts.

Des de la Literatura amb  Ramon llull, (1232 – 1316)  fins  a Àngel  Guimerà ( 1845 – 1924). Per cert, “Terra Baixa” de Guimerà al seu dia va ser transformada en òpera pel compositor Eugen d’Albert (1864 – 1932).  

En l’àmbit de la música i de la Pau,  el vertader protagonista del llibre és el violoncel·lilsta Pau Casals (1876 – 1973), destacant  el seu parlament a les Nacions Unides (1971) . En la pintura hi trobem  Joan Miró ( 1893 – 1983) i Picasso (De la seva estada als 4 gats), la medicina, les ciencias socials, etc.  En la Història de la Farmàcia destaca la recuperada edició del que seria la primera farmacopea, datada l’any 1511. Una aportació del patrimoni familiar del Doctorat en Farmàcia, Francesc Ballester i Castelló (1865 – 1950) , amb la denominació de “Concordie Apothecariorum Barciñone” . El Dr. Francesc Ballester i Castelló, va nèixer a Valls,  ciutat agermanada amb Andorra la Vella des del any 1967.

S’inclou la invenció del submarí per Narcís Monturiol ( 1819 – 1885)  i d’altres invents i o descobertes d’origen català, que per altra banda són nombrosos.

També s’hi destaca la creació del Consolat de Mar ( segle XII) i altres institucions capdevanteres. En  l’àmbit jurídic al llibre es parla de la creació al seu dia de l’Assemblea de Pau i Treva al Roselló (segle XI) , una entitat veritable antecessora de l’ONU.

Per altra banda, Ramon Mir, especialista en Arts Plàstiques va comentar que el disseny de les cobertes del llibre, representa la força del magma que surt de l’interior de la terra. Les lletres del títol del llibre “Aportacions Catalanes Universals” escrites en or signifiquen el valor d’aquestes aportacions al desenvolupament científico cultural del món. Va aprofitar per agrair a l’editor, Pagés edicions, que ha col·laborat en la facilitar el finançament d’ aquest llibre monumental que té un cost elevat,  tant per la seva mida com pel nombre de pàgines que contenen unes valuoses il·lustracions.  Inclou també el Sant Jordi pintat per Jaume Huguet  ( 1412- 1492)  també nascut  a Valls, i com hem dit abans, ciutat agermanada amb Andorra la Vella des del 1967.

Tanmateix s’ha de destacar el treball de l’assesor històric, el  Sr. Armand Sanmamed que ha treballat intensament per la revisió  de la documentació del volum.

El Llibre “Aportacions Catalanes Universals” és un volum que no hauria de faltar a cap de les nostres llars ja que el català és la nostra llengua oficial, alhora que molts andorrans tenim vincles culturals i també familiars amb tots els països de parla catalana.

Finalment, s’ha de dir que les persones interessades a adquirir aquest llibre, (que no es troba  a la venda als punts habituals),  en el cas del Principat d’Andorra, a  la Llibreria La Puça, al carrer de la Vall, núm. 18, d’Andorra la Vella, en disposen d’alguns exemplars per als andorrans que el vulguin tenir.

 

TOTES LES NOTÍCIES