Jornada del Successor de l’Apòstol Pere

“Per molts anys Papa Francesc. Us encomanem a Déu perquè us cuidi en la vostra delicada missió. Gràcies per l’impuls a viure la misericòrdia, pel magisteri, pel coratge missioner i per la vostra entrega a tothom”. Així li escrivia un missatge curt al Sant Pare aquest desembre passat amb motiu dels seus 80 anys de vida. I ara us el recordo a vosaltres, els fidels diocesans, amb motiu del Dia del Papa que celebrarem en la propera solemnitat dels sants apòstols Pere i Pau, el 29 de juny. Diada del Papa i alhora oportunitat de col·laborar en la col·lecta anomenada des de fa molts segles “Òbol de Sant Pere”.

En aquesta Jornada del Papa estem convidats, de manera especial, a meditar sobre la missió del successor de Pere, el Papa Francesc, a pregar per ell, pel seu ministeri encoratjador de l’evangelització i forjador de la unitat eclesial. I a més en aquest dia prenem consciència que hem de contribuir amb les nostres almoines i donatius a la seva missió evangelitzadora i de caritat. El Bisbe de Roma, com a successor de Pere, és el principi i fonament perpetu i visible d’unitat tant dels bisbes com de la multitud dels fidels (cf. Catecisme nº 882). És Pastor de tota l’Església i hi té potestat plena, suprema i universal. Se l’anomena també Vicari de Jesucrist, i Servent dels servents de Déu.

Ja en la primera hora de l’Església, quan Pere era a la presó, tota la comunitat pregava insistentment a Déu per ell (cf. Ac 12,59). Avui tota l’Església també té el deure d’estar unida al successor de Pere i de pregar pel Papa Francesc, per les seves intencions i preocupacions. I ja sabem com reitera ell aquesta humil petició a tots els qui el visiten o a qui ell escriu: “No us oblideu de pregar per mi!”, sempre els diu. Fem-ho, doncs, com un gest d’amor envers el nostre Pare i Pastor, Mestre en la fe i servidor de tots.

També el podem ajudar amb el “Denari” o “Òbol” de Sant Pere, ajuda econòmica al Papa que, com deia Benet XVI, “és l’expressió més típica de la participació de tots els fidels en les iniciatives del Bisbe de Roma en benefici de l’Església universal. És un gest que no només té valor pràctic, sinó també una gran força simbòlica, com a signe de comunió amb el Papa i de sol·licitud per les necessitats dels germans, i per això la vostra ajuda posseeix un valor molt eclesial”. És així com fem possible que l’Església de Roma pugui complir vàlidament el seu ofici de presidència en la caritat universal.

Entre les obres realitzades recentment gràcies a l’Òbol de Sant Pere, es troben la Ciutat dels Nois «Nazareth» a Mbare (Ruanda), l’hospital St. Vicenç de Paül a Sarajevo, un poblat per a orfes de la sida a Kènia, un hospital a Armènia, les activitats de la Fundació «Populorum progressio» per als camperols i els indígenes de Llatinoamèrica i la Fundació Joan Pau II per al Sahel a l’Àfrica. L’Òbol es reinventa i enguany busca major visibilitat amb una pàgina d’Internet i comptes a les xarxes socials Twitter i Instagram. El passat mes de novembre ja es va llançar una nova pàgina a internet, www.obolodisanpietro.va en espanyol, italià i anglès, en la qual s’explica com realitzar les donacions, a quins projectes seran destinades i la història d’aquesta antiga institució.

TOTES LES NOTÍCIES