75 films de 18 països s’exhibiran a l’onzena edició de PICURT

Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell la 11a edició de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. PICURT en una roda de premsa que han realitzat la tinent d’alcalde del Consistori urgellenc, Anna Vives, la directora del festival, Montse Guiu, el director artístic, Albert Galindo, i l’alcaldessa del municipi alturgellenc d’Alàs i Cerc, Carme Ribó.

Tal i com ha avançat Anna Vives, l’Ajuntament urgellenc, enguany, ha duplicat la seva aportació econòmica al festival, a banda de l’aportació logística que ve realitzant en cada edició. Concretament l’Ajuntament de la Seu d’Urgell aporta per al PICURT 2017 un total de 10.000 euros. Anna Vives ha remarcat al respecte que “PICURT no na sobreviscut a la crisi, PICURT ha crescut amb la crisi”.

La tinent d’alcalde urgellenca ha explicat que es fa aquesta aposta des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell “perquè creu en el projecte i vol que aquest certamen creixi, i vol ser partícip d’aquest creixement. Per aquesta amplitud de mires i per aquest poder que té PICURT de promoció cultural i territorial”.

El festival: 75 films de 18 països

L’11a edició de PICURT projectarà entre el 20 i el 24 de juny 75 films de 18 països d’arreu del món, dels quals 25 competiran a la secció oficial. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món. El certamen manté quatre espais d’activitats a la Seu d’Urgell, i els pobles alturgellencs d’Artedó i d’Alàs i el Principat d’Andorra.

Enguany el director convidat serà el català Marc Recha, que rebrà un guardó en homenatge a la seva aportació cinematogràfica. A més a més, es presentarà una pel·lícula que rememora les vivències durant els jocs olímpics del 92 a la Seu d’Urgell amb imatges gravades per aficionats. Dins de les activitats paral·leles, destaca la performance ‘Elogi a l’Arbre’ de la companyia Els Comediants, que endinsarà el públic dins la roureda d’Artedó i també pels carrers del poble.

En la presentació d’aquest matí, la directora de PICURT, Montse Guiu, ha volgut remarcar que uns dels objectius més importants del festival és reivindicar la cultura de muntanya i ser un “element de sensibilització” per a la preservació del medi natural.

Alguns dels 18 països participants en aquesta 11a edició són l’Índia, el Pakistan, Turquia, Mongòlia, els Estats Units, la Xina, Argentina, Perú o França. Guiu ha destacat que s’ha fet una selecció dels treballs premiats als millors festivals de cinema de muntanya de tot el món i, per tant, es presentaran “petites joies que hem portat perquè la gent en pugui gaudir”. Per exemple, el programa inclou produccions guardonades a festivals com el Banff Mountain Film Festival de Canadà o el Trento Mountain Film Festival d’Itàlia.

Mostra competitiva

Des de l’any passat Picurt també és una mostra de cinema competitiva amb quatre premis dins de la secció oficial: Premi Gall Fer Pirineus-Ciutat de la Seu d’Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer VallNord-Esports, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra-Ecologia, amb obres que tracten temes d’ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros, i Premi Gall Fer Internacional-Muntanyes del món, que premiarà amb 1.500 euros una obra internacional de temàtica de muntanya.

El jurat d’aquesta edició estarà format per Pilar Montoliu (productora de films catalans), Carlos Rodríguez Ríos (director del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona i de Noucinemart), Àlex Tena (fotògraf i documentalista cinematogràfic) i Daniella Cecchin (vinculada a l’organització del Festival de Cinema de Trento).

A banda de la secció oficial, també hi ha diverses seccions fora de competició: Cinema Recuperat, Infantils i Joves Creadors.

Acte inaugural

A l’acte inaugural, que es farà dimarts 20 de juny als Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell, es projectaran dues pel·lícules: ‘Un dia perfecte per volar’, del director homenatjat Marc Recha, i ‘A la ville de… Barcelona. 25 anys JJOO’, que recupera imatges amateurs de la Seu d’Urgell com a subseu dels Jocs Olímpics del 92.

La directora del Picurt ha explicat que el programa de projeccions inclou sobretot llargmetratges i migmetratges que es divideixen en dos grans blocs: documentals etnogràfics i films sobre esports de muntanya. Per exemple, com a títols destacats hi ha la pakistanesa ‘K2 and the invisible footmen’, de Lara Lee, sobre la vida dels portadors que ajuden a arribar a la segona muntanya més alta del món, o l’argentina ‘Arreo’ de Tato Moreno, que segueix la transhumància d’un ramat de cabres en plena serralada dels Andes. En el vessant esportiu hi ha el treball ‘Mar Álvarez. No logo’, de Jon Herranz, sobre les gestes de l’escaladora Mar Álvarez o ‘Laila Peak’, de Javier Álvaro, que relata l’aventura de dues generacions separades per 20 anys que es proposen escalar una agulla de 6.000 metres.

Montse Guiu ha assenyalat que des de l’inici la mostra ha promocionat la producció pròpia amb una quinzena de títols. L’últim va ser el treball ‘Ella, la Vall’, un documental etnogràfic sobre les Valls d’Aguilar (Alt Urgell) guardonat a la darrera edició del premi periodístic Pica d’Estats que concedeix la Diputació de Lleida i que aquest cap de setmana ha competit al Fic-cat (Festival Internacional de Cinema en Català) de Roda de Berà. Enguany, però, el PICURT no presenta cap producció pròpia.

Activitats paral·leles

L’activitat paral·lela més destacada serà dissabte 24 de juny a les cinc de la tarda amb la performance musical i d’arts escèniques ‘Elogi de l’Arbre’, dirigida pels Comediants, que endinsarà el públic dins la roureda d’Artedó. Segons l’organització, és una intervenció artística que reflexiona sobre la relació de l’home amb la natura “on art, bosc, cultura i natura seran els protagonistes i faran moure el públic amb els sentits ben oberts”.

D’altra banda, tornen les Vesprades del Picurt amb xerrades sobre alpinisme, caiac i parapent. Destaca la del dijous 23, amb la participació dels germans Pou, dos grans alpinistes bascos.

També dijous tindrà lloc la Jornada Teòrica, que enguany girarà al voltant del patrimoni cultural en un context globalitzat, amb l’exconseller i catedràtic d’història contemporània de la UdG Joaquim Nadal i el director de Tarraco Viva Magí Seritjol, entre d’altres.

El programa paral·lel també inclou tres exposicions: una sobre calendaris de l’empresa d’explosius Riotinto, a l’Aparador de la Seu d’Urgell; una sobre cartells cinematogràfics a l’Arxiu Comarcal de la Seu; i una tercera de pintures de l’artista australià resident al Pirineu Jonh Burge a la casa pairal cal Ribó d’Artedó.

A la cloenda de dissabte a la carpa d’Artedó s’ajuntarà cinema i gastronomia amb el Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus. Serà durant aquest acte de cloenda que es farà el reconeixement al director Marc Recha. L’11è Picurt també homenatjarà el dinamitzador cultural Francesc Farràs pel projecte de botigues-museu de Salàs de Pallars i l’esquiador andorrà Ireneu Esteve.

TOTES LES NOTÍCIES