La poetessa Marta Deu, a la VI edició de “l’Autor i la seva obra”

Organitzat per l’AEPA, el programa “L’autor i la seva obra” continua, aquesta vegada amb la poetessa Marta Deu. Va fer la presentació de l’autora Antoni Pol, membre de la junta de l’entitat organitzadora, el qual ens va apropar a l’obra literària de l’escriptora encampadana.

L’autora que va presentar el seu primer llibre el dia 27 de març a Encamp i dies després al Pas de la Casa, aquesta setmana ha tingut la gentilesa de parlar-nos de tota la seva obra poètica, una disciplina que ella ha conreat des de sempre. Tanmateix, Marta Deu ja va ser una de les participants a la Primera Lectura pública de poemes a la Plaça del Poble d’Andorra la Vella. Va ser el 23 d’abril del 1996, una diada que coincidia amb la Declaració per part de la Unesco, del “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’autor”.

La Marta Deu, en aquelles dates d’ara fa 21 anys, va llegir els seus propis versos: “L’Estany gran de la Vall del Riu”, “Retorn al meu bressol” així com el poema núm. 8 de la col·lecció “A raig de tarda”. Una col.lecció que en el seu libre, l’autora amplia i desenvolupa amb gran destresa mitjançant  un llenguatge literari que ha treballat a través del temps. Un temps que l’autora també ens transmet en el seu diàleg interior i les seves referències a l’amor. L’amor de mare, l’amor de filla, l’amor de dona, unes reflexions i uns recitatius que ens varen endinsar també en l’àmbit de la “filosofia de vida” dels escriptors i poetes de sempre. Ens va recitar alguns dels poemes del seu recent llibre, però molts d’anteriors que encara romanen inèdits.

La seva anècdota més personal ens la va explicar en aquesta trobada de dijous passat a La Llacuna (18.5.2017), i,  em pemeto transcriure·la per als nostres lectors.

Quan el seu marit era responsable de reunions al Comú d’Encamp, sovint ella l’acompanyava, però, per no entrar a la reunió,  s’esperava en la planta de la Biblioteca que en aquells temps estava a l’antiga seu del Comú d’Encamp. Ella, envoltada de llibres, va voler triar a l’atzar un llibre amb els ulls tancats, amb la intenció de sorprendre’s a sí mateixa.

I es va sorprendre, quan enmig d’uns centenars de llibres, es va trobar a les mans el llibre de poemes “Estimada Marta” de Miquel Martí Pol  (1929-2003).  Així que, “Estimada Marta” molt possiblement va ser el detonant perqué l’autora s’animés  a continuar escrivint i alhora va voler conèixer a aquell autor : Miquel Martí Pol.  Va demanar l’adreça  a l’escriptor i advocat Antoni Morell, que per cert va ser el primer president de l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra, el qual li va dir que podia contactar amb el poeta Martí Pol,  només posant el seu nom i el poble de Roda de Ter, era tan conegut que ja li arribaria. Així va iniciar una relació  d’intercanvi epistolar de correspondència, que va donar lloc a una entranyable amistat entre Miquel Martí Pol i la Marta Deu. D’aquelles cartes amigables l’autora en voldria fer un recull, però malauradament les va deixar a una persona que no les hi ha tornat mai més.           

La convidada  a “L’autor i la seva obra” del mes de maig 2017, com hem dit abans,  ens va recitar nombrosos poemes, molts encara inèdits, així que els assistents van suggerir que ja pot plantejar-se un segon llibre, que després de “Del Pas de la casa, menuda memòria” (2017),  constituiria un pont entre el passat i el futur, sempre fent camí cap al cim de les muntanyes. Des d’on els poetes tenen la facultat de fer un món millor per a tots els ciutadans;  així ho esperem els que ens considerem els seus fans del segle XXI.

La publicació d’aquest  primer llibre, editat per ANM,  i titulat  “Del Pas de la Casa, menuda memòria”, sens dubte ha donat visibilitat a la seva obra, i alhora,  hom ha descobert  un tresor també en la seva prosa, sempre  en un llenguatge poètic i decriptiu dels paisatges andorrans.  

No hi ha dubte que la Marta Deu ha fet un llarg camí fins arribar a publicar, però a hores d’ara, l’autora té suficients poemes per escriure més d’un llibre.  En la seva intervenció ens ha explicat que ha escrit aquest primer volum compost  de prosa i poesia, per a explicar als seus nets com era la vida fa 50 anys al Pas de la Casa, emprant el llenguatge líric que també domina, no oblidem que coneix i canta la música de la natura i per la natura. Tanmateix, va ser la fundadora del Cor Nacional dels Petits Cantors d’Andorra, un gran projecte de país. 

Ha estat una convidada d’excepció i a més a més, una dona treballadora i creativa que va captivar tots els assistens,  a la que va ser la VI edició del programa “L’autor i la seva obra” que es va iniciar el desembre del 2016.  

La propera cita de “L’autor i la seva obra” serà el dijous dia 15 de juny a les 19.45 al Centre Cultural de la Llacuna a Andorra la Vella. La trobada será amb l’escriptor Iñaki Rubio, autor de “Trencadís” (2011) i “L’altre costat del mirall” (2015). Tots hi sou convidats! 

 

TOTES LES NOTÍCIES