Andorra s’emmiralla en Liechtenstein per plantejar la negociació de la residència i immigració amb la UE

Andorra buscarà que la lliure circulació de persones i serveis en l’acord d’associació segueixi un model semblant al de Liechtenstein. Aquesta és la voluntat expressada pel ministre d’Afers Exteriors en el marc de la setena conferència dels Diàlegs europeus a l’ambaixada d’Espanya.

Gilbert Saboya ha apuntat que la lliure circulació de serveis es podria començar a negociar a final d’aquest any, mentre que la lliure circulació de persones, el 2019. El ministre ha apuntat que Andorra pot optar per un model amb especificitats. Un acord semblant del qual ha gaudit Liechtenstein en dues dècades. “Liechtenstein ha trobat en el tema de residència i emigració, la capacitat de formular un període transitori que s’ha anat allargant en el temps basat sobre la idea de quotes mínimes. Que hi hagi una obertura però controlada”, demana Saboya.

El cicle de conferències ha comptat amb la participació d’Andreu Olesti. El catedràtic en dret internacional considera que les aspiracions d’Andorra són assolibles, perquè Europa necessita fer concessions per garantir el millor encaix. “Tota especificitat que algú vulgui mantenir comporta concessions en altres àmbits. Les dos parts estan interessades a arribar a un acord, així és que les dues parts cediran”, insisteix.

TOTES LES NOTÍCIES