200 anys dels Germans Maristes

En aquest 2017 s’estan celebrant els 200 anys de la fundació de l’Institut religiós dels “Germans Maristes de les Escoles”, o “Germanets de Maria”, més coneguts com a Germans Maristes, fundats el 2 de gener de 1817 a La Valla (França) per un jove prevere, sant Marcel·lí Champagnat. Havia nascut el 20 de maig de 1789, a l’inici de la Revolució francesa, a Rosey, a les muntanyes del Loira, prop de Lió, i va morir a Saint-Chamond el 6 de juny de 1840. Ja sacerdot de Lió (1816), veient l’abandonament material i espiritual dels joves, fundà una Congregació dedicada a la instrucció i la catequesi de la joventut pobra. El desig de sant Marcel·lí era formar educadors i catequistes amb un esperit pràctic per poder atendre la seva missió: educar nens i joves i anunciar-los l’Evangeli. I tot sota la protecció de Maria, la Bona Mare, com l’anomenava amb tendresa, i de la qual els Maristes se’n senten “petits germans”.

Fa pocs dies van celebrar-ho joiosament al Monestir de Les Avellanes, dins el nostre Bisbat, on hi ha la residència dels germans grans, i el cementiri de la província religiosa, a més d’un bonic lloc de recés i de trobades. El lema triat per a les celebracions del bicentenari és ben suggeridor: “Un nou començament”. Hi volen sintetitzar el programa de renovació que suposa mirar amb agraïment el passat, discernir el present i obrir-se amb esperança al futur. En el Missatge que el Papa Francesc ha transmès als Maristes els diu: “Pertanyeu a una gran família, rica de testimonis, que han sabut donar les seves vides per amor a Déu i al proïsme amb aquell esperit de germanor que caracteritza la Congregació i que converteix l’altre en «un germà estimat; que ho és moltíssim per a mi» (Epístola a Filèmon 16). Aquests dos segles d’existència s’han transformat a la vegada en una gran història d’entrega a favor dels infants i joves que heu acollit de cap a cap dels cinc continents i heu format perquè fossin bons ciutadans i, sobretot, bons cristians. Aquestes obres de bé són expressió de la bondat i misericòrdia de Déu que, malgrat les nostres limitacions i matusseries, mai no s’oblida dels seus fills”. I el Papa els encoratja  a examinar-se a la llum de l’Esperit i discernir com ser avui innovadors en l’àmbit educatiu i formatiu, i estar totalment entregats a l’educació dels cors, cuidant els religiosos el seu propi camp interior, les seves reserves humanes i espirituals, per poder sortir a sembrar i cuidar el terreny que els han confiat, per ser així senzills instruments a les mans de Déu.

Els Maristes volen estar oberts amb esperança al futur, caminar amb esperit renovat, guiats pel lema del seu Institut religiós que ja és tot un projecte de vida: «Tot a Jesús per Maria; tot a Maria per a Jesús». Es tracta de confiar en Maria i deixar-se guiar per Ella en la seva humilitat i servei, en la seva promptitud i entrega silencioses, i transmetre amb l’exemple aquestes actituds. Des de la nostra Diòcesi d’Urgell demanem a la Immaculada Verge Maria que acompanyi els nostres estimats Germans Maristes en la fidelitat a la seva vocació, perquè contribueixin a crear una humanitat sempre i contínuament renovada, on els qui són vulnerables o descartats puguin experimentar que són valorats i estimats. Estimulats per l’exemple dels Germans Maristes, i en aquest mes de Maria que estem celebrant, tots hem de renovar el nostre «sí» marià a la voluntat de Déu, amb la certesa que Ell, com a Pare bo, no defraudarà la nostra esperança.

TOTES LES NOTÍCIES