“L’autor i la seva obra” amb l’escriptor i poeta Manuel Montobbio

El passat dijous dia 20, tal com estava previst dins la programació de l’any , es va presentar la Cinquena edició de “L’autor i la seva obra” que va comptar amb la participació de Manuel Montobio, que a part de la seves responsabilitats com a Ambaixador d’Espanya, és també un reconegut escriptor i poeta. La trobada va tenir lloc al Centre Cultural la Llacuna.

Va fer la introducció Antoni Pol, membre de l’Associació d’Escriptors, que va destacar la creativitat del convidat i la bona sintonia de l’AEPA amb Manuel Montobbio, que l’any passat ens va convidar a compartir la Lectura de Cervantes i Ramon Llull a l’Ambaixada Espanyola d’Andorra. El resum fotogràfic d’aquella lectura, aquest any l’hem inclòs en el díptic de Sant Jordi  2017, editat expressamenet per la Diada.

Manuel Montobbio, que ha publicat diverses obres, ens va explicar els seus inicis en la Literatura, i també ens va apropar a la seva vida professional, que l’ha portat a viure en destinacions tan diverses com El Salvador (On va participar en el tractat de Pau). D’aquesta etapa, el diplomàtic i escriptor Manuel Montobbio va redactar el llibre”La metamorfosis de pulgarcito: Transición política i proceso de paz en el Salvador” (1999).

L’any 2004, Montobbio va presentar el seu estudi titulat “Triangulando la triangulación: España/Europa-America Latina – Asia Pacífico. Més tard,  va realizar diversos estudis per encàrrec del “Centro Internacional de Toledo para la Paz”(CITpax),  una entitat que contribueix a la resolució de conflictes internacionals a través de la mediació i la recerca de propostes alternatives  

Després, amb el canvi de destinació cap a Mèxic i posteriorment a Londres, l’autor anava guardant els seus “dossieurs” que van donar lloc a un altre volum, amb el nom  “Salir del Callejon del gato: La deconstrucción de Oriente y Occidente y la gobernanza global” (2008).

Com a diplomàtic espanyol que és, va tenir altres destinacions de les quals s’ha de destacar la seva més llarga estada a Albània. D’aqueta etapa naixeria el llibre “Guía poética de Albania” (2011).

L’escriptor, en plena maduresa  literària, va escriure “Tiempo Diplomatico” (2012) un gran volum que va complementar amb diversos estudis. Dels seus itineraris literaris, hom descobreix una altra interessant producció, que porta per títol “Mundo: Una geografía poética” (2014).

Aquesta interessant obra està dividida en diverses parts, la primera subtitulada “Para sotener el mundo” i que l’autor introdueix amb “Los trabajos de Hercules”. A la segona part, l’escriptor parla de la “Geografia” i l’inicia amb:  I. Lugares perdidos, II. Lugares soñados, III. Frontera, IV. Viajes. I és en aquest capítol de “Mundo: una geografía poética”  on l’escriptor ens detalla que va escriure bona d’aquest pasatge viatjant en el “Transiverià” de Pekin a Moscou. L’autor inclou en aquest itinerari de diversos dies, un “Poema a los trenes que se hundieron en el Lago Baikal”. També va dedicar el cinqué dia a Mongolia i el sisè a China. Després el capítol seguent ens parla de “Lugares encontrados”, per acabar amb “Lugares de siempre”. Una vertadera descripció poètica i literària.

Recuperant l’acte, s’ha de destacar la gran versatilitat literària de Manuel Montobbio,  ja que domina tots els gèneres, des de l’assaig fins a la poesia. L’autor també ens va parlar dels seus inicis en el camp periodístic on va escriure per a la coneguda publicació espanyola “El ciervo” de la qual el seu pare n’havia estat un dels fundadors.

Va parlar de l’oportunitat que ofereix l’escriptura, que permet ser “persona” per sobre dels “personatges”. Va afegir que no es pot parlar de l’obra sense parlar de l’autor i reivindica la idoneïtat del títol que hem donat a aquest programa de l’AEPA, que porta el nom de “L’autor i la seva obra”.  

Segons Montobbio,  el nostre objectiu  com a escriptors, és voler eternitzar i compartir.  Per explicar aquest fenòmen va dir que ell té dues imatges:  la poesia és l’aigua que corre sota terra i el poeta és el “zahorí” que la descobreix. Aleshores és quan hi ha un temps interior que produeix aquesta connexió amb l’ànima. Si hom aprofita aquesta aigua, pot tenir una pluja de paraules que pot ser de 40 pàgines, però també de tres versos.

La seva gran facilitat de comunicació i el seu més que perfecte català,  van sorprende gratament tots els assistents que incloïen el Síndic General Viçens Mateu, el president de l’Associació d’Escriptors, Sr. Sergi Mas i Balaguer,  la Sra. Àngels Mach, Presidenta de la Societat Andorrana de Cències, el poeta Manel Gibert i altres persones amants de la literatura.

L’escriptor Manuel Montobbio, l’any passat va presentar “Bunquers” (2016) . L’autor ens parla d’una simfonia en 5 moviments que ell transforma en capítols. 

El llibre “Ideas Chinas” ja es va presentar a Madrid el passat dia 7 d’abril i també es presentarà  a Barcelona (27.4) . Aquí al Principat d’Andorra, es presentarà oficialment el dia 4 de Maig.  Encara que el passat diumenge dia 23, Diada de Sant Jordi, a l’autor li va fer il·lusió d’avançar-se  a la signatura de llibres, compartint espai i temps amb d’altres autors del país. Entre ells, l’expresident de l’AEPA, Antoni Morell, l’escriptor Robert Pastor, l’Albert Villarò i la poetessa Marta Deu, que per cert será  la pròxima convidada al programa “L’autor i la seva obra” el dia 18 de maig 2017. Tots hi sou convidats!

TOTES LES NOTÍCIES