La setzena jornada de les ciències comptarà amb una conferència sobre el canvi climàtic

La setzena jornada de les ciències tindrà lloc el proper dimecres 5 d’abril, orgnitzada per l’Àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Amb motiu de la jornada s’organitza una conferència a càrrec de Joan Domènech Ros, a les 19.30 hores a la sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna.

El conferenciant
Joandomènec Ros i Aragonès (Barcelona, 8 de març de 1946) és un biòleg català, catedràtic de la Universitat de Barcelona. Des del 10 de juny de 2013 és el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i des del 2015 el rector de la Universitat Catalana d’Estiu. Doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, és catedràtic d’Ecologia des del 1986. Ros ha treballat en el departament d’Ecologia de la UB i també de la Universitat de Múrcia. És especialista en biologia i ecologia d’organismes i comunitats bentòniques en el medi marí, aspectes sobre els quals ha publicat una dotzena de llibres, així com articles en diverses revistes científiques.

El seu camp de treball també s’ha centrat en la conservació de la natura i l’ecologia general. Ha estat director del grup de recerca Ecologia del Zoobentos Marí a la Universitat de Barcelona, integrat en el Laboratori Europeu Associat de Ciències del Mar. Igualment, ha col•laborat amb la Generalitat de Catalunya dins el Consell de Protecció de la Natura i ha coordinat la Càtedra UNESCO de Medi Ambient i Desenvolupament Durable a la Universitat de Barcelona. Fou director del Programa de Ciències del Mar de la Universitat de la Mediterrània i director del programa Estratègia catalana per a la conservació i l’ús sostenible de la diversitat biològica promogut per l’Institut d’Estudis Catalans. Igualment, ostentà la presidència de la Universitat Catalana d’Estiu entre el 2001 i el 2008 i fou guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic per la Generalitat de Catalunya l’any 2006.
Les conferències

El canvi climàtic ja el notem a la mar Mediterrània (conferència per al públic)
Sala d’actes del Centre Cultural La Llacuna a les 19.30

L’impacte del canvi climàtic en l’oceà és difícil d’establir perquè l’ambient marí ens és encara menys conegut que el terrestre, i les característiques físiques, els equilibris químics i les respostes biològiques dels oceans estan subjectes a dinàmiques que s’estenen des de la superfí

fície fins al fons i per un medi que té una inèrcia (tèrmica, per exemple) notable. Al mateix temps, amb prou feines coneixem la dinàmica de fenòmens a macroescala oceànica, com El Niño, o el funcionament d’àrees no prou estudiades fins ara, com l’oceà Austral. Per acabar-ho d’adobar, hi ha una sinergia amb altres impactes antròpics que poden emmascarar o potenciar alguns d’aquests efectes que es reforcen mútuament i/o es confonen, des de la contaminació i la invasió d’espècies al·lòctones a la sobrepesca.

Tot i així, ja hi ha prou indicis, i certeses, que l’impacte del canvi climàtic es deixa sentir al mar i que els efectes són encara més variats, globals i preocupants del que hom preveia. Ultra els informes que elabora el Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) a escala global, a casa nostra ja són diversos els estudis que tracten d’aquesta qüestió, dins d’informes més amplis o centrats en l’impacte al paisatge marí i costaner. Hom passarà una breu revista a aquests efectes, tant en l’àmbit oceànic global com pel que fa a la Mediterrània.

Joandomènech Ros, també impartirà una altra conferència a les 9.00 hores al Centre de Formació Professional en el marc de la XV Jornada de les ciències.

Aquesta mitja jornada d’activitats pretén que alumnes i professors de diversos centres escolars reflexionin, plegats, a l’entorn d’una qüestió d’actualitat. El tema escollit per a aquest any en l’àmbit de les ciències ha estat l’atzar i el temps. Durant tot un matí, docents i alumnes treballaran junts en diversos tallers. El tema escollit aquest any és El paisatge: mesura i escala.

Professors de les diverses assignatures científiques de batxillerat, membres de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) participen en l’organització de la Jornada, que pretén, d’una banda, dinamitzar les assignatures de biologia i geologia, matemàtiques, i física i química per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes dels tres sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.

La ciència-ficció ens ensenya, també, ecologia (conferència per als alumnes)
Centre de Formació Professional a les 9.00

Des de Jules Verne fins a Kim Stanley Robinson, passant per Isaac Asimov i Arthur C. Clarke, els mons imaginaris que els autors de ciència-ficció ens pinten, els experiments fantàstics que duen a terme els seus protagonistes, els paisatges aliens i estrafolaris poden ser utilitzats com a notable complement als manuals d’ecologia a l’ús.

La comprensió del funcionament dels oceans, la formació en el passat de l’atmosfera tòxica de la Terra, la dinàmica de la successió ecològica, l’impacte que tindrà (ja ho està fent) el canvi climàtic en la nostra vida, les limitacions que la física imposa a l’evolució o el caràcter contingent de la història (i de la història natural), per esmentar només alguns fenòmens ben reals, són sovint tractats de manera prou didàctica i entenedora per poder aprofitar, ultra l’argument fantàstic de la novel•la o el film, el rerefons científic i ecològic en els casos que es presentaran.

TOTES LES NOTÍCIES