Els no assalariats perjudicats o afavorits per la CASS?

En posar en marxa la Seguretat Social el 1968 l’ afiliació de les persones no assalariades era obligatòria. Cinc anys més tard, a causa de pressions rebudes de l’empresariat, es decretà que fos voluntària.

Només fa uns pocs anys que ha tornat  a ser obligatòria. Que ha passat en l’interval ? Doncs que algunes persones no assalariades, a conveniència, entraven al sistema quan havien de seguir un tractament mèdic costós i/o ser operatsi en sortien un cop realitzats els actes facultatius prescrits i recuperat el 75% de  la despesa.

Respecte del total de persones no assalariades que potencialment podien inscriure’s a  la CASS com no assalariatsnomés un reduït nombre d’elles ho feren des de l’inici  i continuaren cotitzant de forma voluntària. Totes elles han contribuït a la sostenibilitat del sistema. Res a dir.

La resta s’ha afiliat a la CASS només a partir del moment en que ha estat declarada la obligatorietat, quan ho podien haver fet abans, de forma voluntària. Per tant, per a aquest grup com per a la resta la pensió serà proporcional al temps cotitzat es a dir, en general, petita. Fins aquí res a objectar, tot i que per cada euro  invertit en pnts de vellesa, de mitjana en rebrà 3,5.

Encara que sigui d’un petit import, beneficiar d’una pensió de jubilació vitalícia comporta tenir cobertura sanitària, que en aquest moment per les persones majors de 65 anys representa un cost mensual e 250 euros de mitjana, amb tendència inflacionària, o sigui a pujar un 15% cada any.

No cal fer gaires càlculs per constatar que el grup incorporat tardanament al sistema rebrà molt havent-hi contribuït  poc. Recordar que  les persones no assalariades cotitzen entre 100 i 400 euros mensuals, però quan es jubilin només cotitzaran per malaltia, un 3% a càrrec de la persona assalariada i un 9% a càrrec de la CASS durant una colla d’anys sobre una base de cotització baixa.

Tot plegat fa que hom es pregunti si seria convenient obrir una branca especifica per acollir a les persones no assalariades i establir per a elles un règim especial a la seva mida. El que em sembla que no pot ser és que les persones no assalariades cotitzin menys que les assalariades.

2 comentaris

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES