3a edició de “L’autor i la seva obra: Joan Peruga”, organitzat per l’AEPA

El dijous passat dia 16 de febrer, tal com estava previst des de l’inici del programa “L’autor i la seva obra”, va celebrar-se a la Cafeteria del Centre Cultural de La Llacuna la trobada literària amb l’escriptor Joan Peruga.

Autor de diversos llibres, el també professor i historiador, va anar desgranant pas a pas el seu procés creatiu des del seu primer recull amb el títol de “Dijous remenats” i editat pel Diari d’Andorra (2001),  fins a la monumental reedició dels dos volums : “Últim estiu a Ordino” i el “Museu de l’Elefant”. Monumental perquè la que seria la tercera edició  portava incloses dues làmines realitzades pel polifacètic artista Sergi Mas, com a il·lustrador preferent per a aquell projecte “especial” (Ed. Andorra 2014).

Tal com va explicar a l’inici de l’acte a ATV, la descoberta de les cartes de l’Assumpta a la Casa Museu dels Areny Plandolit, va ser el detonant perquè l’historiador s’encaminés a la recreació d’aquell personatge real com era “L’Assumpta Areny”. Segona de les filles de Guillem d’Areny i Plandolit (Don Guillem) i de Carolina Plandolit i Pelati,  la “Sumpta” va seduir l’escriptor, el qual va seleccionar les nombroses cartes que la família s’intercanviava sovint. Un fet que per l’historiador va constituir una font d’informació molt valuosa per a enriquir i recrear aquelles vides tan interessants d’una de les cases nobles del país durant el segle XIX. La Casa d’Areny Plandolit a Ordino va ser construïda al segle XVII, encara que la “Sumpta” va nèixer a la Seu d’Urgell el 15 d’agost del 1860. En aquest entorn es desenvolupa la trama del llibre “Últim estiu a Ordino”. Les primeres edicions (1998, 2003 i 2007), van anar a càrrec de Columna Edicions i a la coberta hi ha la reproducció de l’obra “Taula al Jardí” (oli sobre tela) de Pere Torner Esquius (1875 – 1936). Una pintura que per cert forma part de la col·lecció Carmen Thyssen i que va exposar-se a Andorra inclosa a la mostra titulada “El paisatgisme català del Naturalisme al Noucentisme” (oct-1997 al gener 1998). 

Recuperant la xerrada de Joan Peruga, s’ha de dir que l’autor també va afegir en el relat de les seves experiències com a escriptor, una sèrie d’anècdotes sobre la realització dels seus projectes literaris que incloïen la descoberta inicial de la Biblioteca Nacional, a través d’un altre dels seus llibres “La república invisible” (Editat per Proa l’any 2004).

D’aquesta incursió l’autor explica les primeres mirades a la Bibliotecària, en aquest cas, la que seria la seva esposa, la Pilar, a la qual l’escriptor canvia el nom del personatge per mantenir cert grau de privacitat i alhora poder novel·lar la narració amb més llibertat d’expressió.  Segons va explicar el mateix escriptor, alguns crítics literaris consideren aquest llibre com un dels seus millors relats.  

A “La república invisible”, Peruga ens parla de la vida quotidiana però empra una prosa poética que alhora implica algunes reflexions com …”I tu, no trobes a faltar el teu país o has cremat l’album dels records?. Ni una cosa ni un altra, perqué jo no tinc país. Com que no tens país? On vas néixer? En una frontera… “etc.

Tanmateix, en “La república invisible”, Peruga ens apropa a l’explorador i pioner amant dels Pirineus, Henry Russell (1834 – 1909), autor de la primera edició de “Souvenirs d’un montagnard”un volum editat a Pau l’any 1871. Aquest llibre, segons Peruga, ocupa el 9è lloc en la llista dels 20 llibres de tema pirinenc més dificils de trobar.  Ens parla de la recerca de llibres antics i de l’autora de “Travel o the Mysterious Republic of Andorra”(1865), mentre ens atrapa en la lectura del seu llibre, que no podem deixar fins ben entrada la nit.

Tornant a l’“Últim estiu a Ordino” , s’ha de dir que l’obra escrita per Peruga va guanyar el premi Fiter i Rossell de novel·la l’any 1997. Prèviament amb el llibre de relats sobre viatges  “El temps estanyat” Peruga va obenir el “Premi Tristaina de Periodisme” a la Nit Literària del 1994 . Segons l’autor, aquest llibre, va significar el seu pas de la història a la ficció. Com a historiador va creuar la frontera de la realitat a la imaginació  precisament novel·lant, que és un camí que tant sols poden atravessar el millors escriptors i no hi ha dubte que ell és d’aquests elegits per la literatura.

Finalment, Joan Peruga,  ens va sorprende de nou amb “Alcanadre” (Editorial Andorra 2016), un llibre “diferent”, a través del qual hom pot adivinar quelcom més de l’autor d’Andorra que més lectors té, tant a dins com a fora del Principat. Aquí l’escriptor ens aporta la seva memòria de joventut, on els seus personatges són reals i ens explica els seus sentiments i els seus amors i desamors d’aquells temps.

Resumint, la tercera edició del programa “L’autor i la seva obra: Joan Peruga”, ha comptat amb la presència del seu il·lustrador predilecte, el Sergi Mas que conjuntament han explicat la tècnica emprada per al disseny i la composició de les làmines annexes a l’edició especial  de l”Últim estiu a Ordino” i “El Museu de l’Elefant”. Una gran vetllada literario artística amb dos grans mestres.

La propera cita de “L’Autor i la seva obra” organitzat per l’AEPA, serà com sempre, el tercer dijous del pròxim mes, amb la participació de Robert Pastor, que entre altres temes ens parlarà del seu últim llibre: “Perdut i altres històries de les Valls”. Un llibre recentment editat per “Anem Editors” (gener 2017). La trobada serà a la Cafeteria del Centre Cultural de la Llacuna a Andorra la Vella. Tots hi sou convidats!

 

TOTES LES NOTÍCIES