Alfons Codina: “Dues persones mai llegeixen el mateix llibre”

La  Biblioteca Comunal d’Encamp organitza des de fa anys el Club de Lectura adult, que va adreçat a persones més grans de 16 anys. Hem volgut parlar amb la persona que organitza i coordina l’activitat, Alfons Codina, per conèixer una mica més els clubs de lectura.

Com va començar el Club de Lectura adult a Encamp?

A Encamp, el Club de Lectura adult el vam iniciar el 2007 i l’any següent ja va començar a funcionar amb regularitat i fins a l’actualitat. De fet, actualment n’hi ha cinc. El d’Encamp, Canillo, Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i les Valls del Nord, que acull les parròquies d’Ordino i La Massana. En un país tan petit és un èxit que hi hagi tants clubs de lectura. Ajuda molt a dinamitzar la parròquia.

El Club de Lectura infantil ja el coneixem, explica’ns què és el Club de Lectura adult?

Penso que és una activitat que promou l’ús de la llengua catalana i al mateix temps gaudeixes de la lectura i ho comentes amb gent que hi entén. El fet de compartir la lectura amb altres persones és molt gratificant, ja que dues persones mai llegeixen el mateix llibre. Els llibres donen molt de si.

Quin perfil de gent hi ha al Club de Lectura?

Hi ha de tot. Sí que és veritat que podríem dir que hi ha més dones que homes. Actualment nosaltres som set, dels quals cinc són dones. Però hi ha de tot, venen periodistes, mestresses de casa, gent que es dedica al món de la ciència… El perfil és indiferent, el més important és que els agradi llegir.

Set persones. Deu n’hi do, no?

Doncs sí, la veritat és que està molt bé. Ara fa un temps que som els mateixos i som un grup molt dinàmic. Tot i així, quan ve algun escriptor, ja sigui andorrà o de fora del país, podem arribar a la cinquantena de persones de públic.

Quants escriptors us visiten a l’any?

Cada any ve un escriptor d’Andorra i un de fora del país. L’escollim entre tots els membres del Club de Lectura. Enguany, l’escriptor andorrà encara està per decidir, però de fora vindrà el Xavier Bosch.

Com escolliu els llibres?

Escollim la lectura entre tots. Discutim una estoneta i decidim quin llegir. Ens reunim aproximadament un cop al mes; en total, si es descompten les vacances, són unes nou trobades l’any. Ens ho passem bomba perquè cadascú ha llegit prèviament l’obra en la intimitat i després ho posem en comú: què volen dir, quin és el context, etc.

Quin és el gènere més sol·licitat o que més us agrada?

La veritat és que tenim absoluta preferència pels escriptors andorrans. I intentem que vinguin tots al Club de Lectura, de fet, a l’any hi ha dos o tres autors d’Andorra que ens visiten.

Quan recomanes un llibre a alguna persona, quins criteris utilitzes?

Per als amants de la lectura i els professionals del sector no és massa complicat assessorar sobre quin llibre llegir perquè domines el tema i coneixes el mercat. Però bàsicament prioritzes l’argument, l’originalitat i la forma. És a dir, observes la manera d’escriure, si és ric en metàfores, si és creatiu… La literatura és un art.

El que sí que els hi dic és que mínim es llegeixin fins a la pàgina 100 per decidir si el llibre els agrada o no, perquè a vegades és difícil situar-te i necessitem unes pàgines d’adaptació. Tot i així, els membres del Club de Lectura adult tenen la ment molt oberta i sempre estan predisposats a escoltar les recomanacions literàries i després escullen dins del gran ventall.

Com s’han de llegir els llibres?

En primer lloc podríemdistingir dos tipus de llibres: els plans i els de nivell. Els plans són els que ràpidament veus com és la història i només cal aprofundir en els personatges per exprimir el màxim de suc al llibre. I els de nivell són els que només els bons lectors saben trobar altres lectures. Podríem dir que hi ha quatre nivells d’expertesa. Aquests lectors de qui parlo són els que hi troben més referències de les que sembla que hi hagi.

I per acabar, quin llibre esteu llegint actualment?

Doncs aquesta setmana hem comentat l’obra ‘Wilt’, de Tom Sharpe, que és una comèdia. Abans havíem llegit llibres més tristos, com ‘El ball de la vida’.

(Text i foto: Comú d’Encamp)

TOTES LES NOTÍCIES