Alfred Llahí obre el programa “L’autor i la seva obra”, organitzat per l’Associació d’Escriptors

El dijous passat el Centre Cultural la Llacuna va acollir la xerrada en format tertúlia del programa “L’Autor i la seva obra”, organitzat per l’AEPA (Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra).

La proposta venia a coincidir amb el “Taller d’Escriptura Creativa” que l’entitat va iniciar el passat 17 de novembre amb el suport del Comú d’Andorra la Vella i dins dels actes de la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura 2016. L’objectiu de coincidir amb el “Taller d’Escriptura” era amb la finalitat que els alumnes del curs tinguessin l’oportunitat d’intercanviar idees amb els escriptors ja consolidats, com és el cas d’Alfred Llahí i la majoria dels participants al cicle.   

El també periodista televisiu andorrà, ha escrit quasi una dotzena de llibres de diferents temàtiques i en diversos formats. Llahí ha publicat des de temes com “Andorra Terra d’Acollida” (2007) que va prologar el Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Monsenyor Joan Enric Vives i Sicília, fins a una col.lecció titulada “Històries de la nostra història” de la qual ara està treballant en el tercer volum, que  segons l’escriptor, tindrà novetats. En el que ell anomena “Un passeig per la història menys coneguda i anecdòtica del Principat d’Andorra…”, l’autor ens transmet una sèrie de fets molt ben doumentats, i moltes vegades desconeguts per la població andorrana. Una altra de les seves interessants aportacions la trobem en el seu llibre “Qui és qui, als carrers d’Andorra”, un treball que ens parla de la “redenominació” , alhora que ens explica la història de cada personatge que dóna nom als nostres carrers i que està codificat per parròquies. 

En la seva vessant d’investigador històric, Llahí aporta sempre documents inèdits que publica sense cap tipus d’autocensura, perquè ell és obert i la seva tècnica literària li dóna la seguretat de ser un expert narrador. Per altra banda,  com alguns dels autors del país, com per exemple Josep Dallerès, Llahí s’ha atrevit fins i tot a editar els seus propis llibres i també publica una revista de caire turístico-cultural amb notable èxit i titulada “L’Eskapada”. Un titular sorgit d’aquella campanya turística d’Andorra, d’ara fa temps. També escriu llibres per encàrrec, però diu sentir-se més còmode quan escriu pel seu propi projecte literari, sempre, com hem dit abans, amb una gran diversitat de temes que enriqueix a través dels nombrosos viatges professionals que fa sovint a l’exterior del país.

Ara, ha volgut participar al programa de l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra (AEPA), encapçalant la llista de convidats que segueix amb Susana Ginesta (19 de gener), Joan Peruga (16 de febrer), Robert Pastor (16 de març), etc.

L’AEPA, entitat fundada fa més de 20 anys, després de participar per Sant Jordi (2016) a la Lectura del Quixot i de Ramon Llull a l’Ambaixada Espanyola, ara vol continuar reunint escriptors i poetes per a renovar les activitats i afavorir el relleu generacional de l’antiga associació que actualmente presideix el també escriptor i artista Sergi Mas i Balaguer.  

Així que els proper mesos, hi participaran entre altres, l’articulista David Gálvez, els poetes Manel Gibert, Josefina Obiols i Víctor Obiols (guanyador de l’última edició del premi Carles Riba de Poesia). També hi participarà la Laura Casanovas, guanyadora d’un accèssit al Premi de novel·la curta dela Nit Literària Andorrana del 2015. L’escriptora, l’any passat va guanyar  el premi “Ciutat d’Olot de novel·la juvenil”, un llibre  que veura la llum en aquestes festes nadalenques. etc.

La trobada literària “L’autor i la seva obra” s’ha previst per a cada tercer dijous del mes i segurament es desenvoluparà durant tot l’any 2017.

El proper mes d’abril, a l’entorn de Sant Jordi,  es publicaran els noms dels escriptors participants a la resta de mesos de l’any  a “L’Autor i la seva obra” i les dates corresponents. L’objectiu és la continuïtat en el temps i dins del mateix format informal de trobada d’intercanvi, entre el públic i els autors. El lloc de la trobada amb els autors és la Cafeteria del Centre Cultural la Llacuna a Andorra la Vella, la capital.

Per acabar, citarem la frase més popular de l’autor d’Alfred LLahí, basada en un proverbi  hindú:  “ Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora “. Aquesta és una frase que Llahí, repeteix quasi sempre, en la presentació dels seus llibres, i, segons l’escriptor… “sovint la gent pensa que és meva”.

Per la qual cosa, ens permetem deduir que aquest proverbi  ja forma part de la filosofia d’un autor molt prolífic,  que mereix el nostre respecte, tant literari com personal.

TOTES LES NOTÍCIES