El genoma de les poblacions pirinenques: història i malaltia

investigadors-adnEl  grup de recerca de Genètica de Poblacions i Epidemiologia de la Universitat de Barcelona (dirigit pel Dr Pedro Moral) ha treballat en els últims mesos en la recol·lecció de mostres d’ADN i informació antropològica dels habitants de comarques pirinenques de Catalunya (la Garrotxa, Ripoll, Berguedà, Alt Urgell, Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça). Aquestes mostres són estadísticament representatives i especialment adequades per l’estudi en profunditat (al nivell més detallat possible) d’un mapa genètic basat en tota la informació genètica característica de cada comarca.

Aquestes anàlisis proporcionaran informació poblacional detallada sobre esdeveniments històrics recents que han determinat les característiques pròpies dels habitants de cada comarca (com, per exemple, l’empremta deixada l’ADN de la teva comarca per migracions antigues -Romans, àrabs, i altres-, i contactes comercials més recents amb altres grups de diferent procedència), informació que no és possible obtenir amb altres tipus de mostres.

A més, les dades obtingudes serviran per determinar els perfils de predisposició genètica típica de cada comarca a malalties com les cardiovasculars, diabetis i altres que es troben entre les principals causes de mort actualment. Els fons econòmics necessaris per dur a terme aquestes anàlisis s’estan recollint gràcies a un projecte de micro-mecenatge a la web www.precipita.es, un projecte del Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO) i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Tothom hi està convidat a col·laborar.

Per Genètica i epidemiologia de les poblacions humanes / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES