La Fira de Formatges artesans del Pirineu torna a aplegar 45 formatgeries a la Seu

fira-formatgesLa  22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, estrella de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, tornarà aplegar el pròxim cap de setmana, 15 i 16 d’octubre, a la pista polivalent de la zona esportiva municipal, un total de 45 formatgeries vingudes de totes les comarques pirinenques de Catalunya, de banda i banda de la serralada, així com del País Basc, Navarra i Aragó.

El recinte firal dels formatges, que obrirà les seves portes el pròxim dissabte, 15 d’octubre, a les deu del matí, s’hi podrà trobar 24 formatgeries del Pirineu català, 9 del Pirineu basc, 5 del Pirineu aragonès i 6 del Pirineu francès. Com a  formatgeria convidada, enguany es podrà gaudir dels formatges de La Cabra Verde, formatgeria artesana procedent de Coín (Màlaga).

Val dir, que com en cada de la fira, els visitants podran acompanyar els formatges amb vi del Celler de Batlliu, de Sort (Pallars Sobirà), amb aigua Pineo, d’Estamariu (Alt Urgell); o amb cervesa de Ctretze de la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Dels prop de 150 formatges presents en aquesta fira dedicada al formatge artesà, cal destacar que pel que fa al tipus de llet, 26 formatges són elaborats amb llet d’ovella, 20 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. Aquests, segons el tractament de la llet, 41 són de llet crua; 8 de llet pasteuritzada; 32 elaborats amb llet del propi pastor i 15 amb llet d’altres procedències.

Com a novetat d’enguany, la Fira de Formatgers Artesans del Pirineu presenta un nou pictograma que indica els 5 formatges ecològics que es podran trobar en aquest certamen.

Recordem que l’entrada al recinte firal és gratuïta. Els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. El tiquet té un cost de 8 euros i també permet fer 1 tasts de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai Tast Km0, ofertes aquest any per l’Associació Menja’t l’Alt Urgell.

Cremós de Girul amb cendra, medalla d’or Concurso Internacional de Quesos Cincho

El formatge Cremós de Girul amb cendra, elaborat per Albert Pons, de la Formatgeria Vall de Meranges, també present a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, ha estat guardonat recentment amb la medalla d’or en el Concurso internacional de Quesos Cincho Cheese Awards 2016, en la categoria de queso de pasta blanda de leche de oveja de coagulación enzimàtica.

Aquest important concurs està organitzat per l’Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León, on hi participen formatgers procedents d’arreu del món, amb productes de marca comercial i elaboració pròpia, representatius d’un lot destinat a la comercialització.

També el dissabte 15 d’octubre, a partir dos quarts d’onze del matí, al recinte de la fira s’iniciarà el 22è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu on s’hi presenten més de 150 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol territori del Pirineu. En aquesta edició, el concurs hi ha 12 categories: formatges no madurats (matons i recuits i formatges frescos); formatges madurats (de cabra, quallada àcida i quallada enzimàtica; de vaca, quallada  àcida i quallada enzimàtica; de vaca, pasta tova; d’ovella, quallada enzimàtica i de pasta tova); tupí o gazta-zaharra; formatges blaus; formatges amb condiments; i iogurts i llets fermentades. Es lliuraran 3 premis per cadascuna d’aquestes categories: diploma medalla d’or, diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze.

El jurat, format per una quarantena d’experts en formatges, tastaran i valoraran els formatges presentats. El públic assistent a la fira podrà seguir el desenvolupament d’aquest concurs en directe.

El lliurament de premis d’aquest concurs se celebrarà a dos quarts de dues del migdia al mateix espai.

La 22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu presenta com a nova proposta centrada en aquest producte agroalimentari ‘La Cuina del formatge-Gustum’ que els visitants  trobaran a l’exterior del recinte firal dels formatges, just entre la pista polivalent i el pavelló poliesportiu municipal.

‘La Cuina del formatge-Gustum’, gestionat per Exquisitàrium, oferirà poder degustar tres tapes elaborades amb formatges, dos d’ells artesà i un de Cadí. Per fer aquests tastos caldrà comprar un tiquet que inclou les tres tapes i tindrà un cost de 4 euros. 

L’espai Aula de Tast inclosa en la Fira de Formatges Artesans del Pirineu presenta en aquesta edició dues cites ben diferents adreçades als amants del formatge. La primera tindrà lloc dissabte 15 d’octubre, a dos quarts de sis de la tarda, amb  l’activitat Formatges i sake, maridatge inèdit on l’Antoni Campins de Tuixén ens proposa una aliança inèdita entre formatges del Pirineu i sake (beguda d’arròs venerada pels japonesos) que ell mateix elabora en aquest poble de l’Alt Urgell.  

Formatges, cerveses i paraules és l’altra proposta inèdita que ofereix l’Aula de Tast de la fira pel diumenge 16 d’octubre, a les deu del matí, i que anirà a càrrec  d’Albert Grabulosa i Paula Fonollà. L’escriptor i la formatgera han creat un producte nou. Ella hi posa el propi Blau de Reixagó i ho mulla amb cervesa. Ell destapa la capsa dels mots i mostra eines, recursos i enginys creatius per parlar-ne i descriure’ls.

A més  a més, com cada any, en el mateix recinte de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu hi ha instal·lada una aula de tast, un espai on durant tot el cap de setmana del certamen hi tenen lloc un seguit d’activitats relacionades amb el formatge adreçades a tots els públics.

Per als més petits hi ha el Joc de l’Hostaler, activitat on els nens i nenes aprenen l’ofici d’hostaler, mostrant-los les nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica i divulgativa, a càrrec de cuiners i cuineres membres de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell.

Una altra activitat adreçada a la canalla és un taller infantil d’elaboració de formatge, a càrrec de l’Escola Agrària del Pirineu. Aquí els més petits juguen aprenent, s’endinsen i es familiaritzen amb l’apassionant món del formatge.

Per al públic en general destaquen els tastos guiats dels formatges guanyadors del concurs que té lloc a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Dues expertes en formatge com són la Natàlia Nicolau i la Laia Pont condueixen aquest tast d’excepció amb els millors formatges de la fira.

Per segon any consecutiu, la fira torna a organitzar el concurs popular de formatges artesans del Pirineu en el qual el públic assistent al certamen podrà votar, durant tot la jornada de dissabte, el formatge que més li hagi agradat.

Entre els concursants es farà un sorteig. La persona que obtingui la butlleta guanyadora obtindrà un premi que consistirà en un lot de formatges assistents a la fira. El premi es lliurarà diumenge al matí al mateix recinte firal dels formatges.

TOTES LES NOTÍCIES