Split

Superfície
29,12 km2. Ciutat costanera del Mar Adriàtic es troba a Croàcia, a la regió de Dalmàcia, envoltada de les serralades de Kozjak i de Mosor.

Població
Al voltant dels 188.000 habitants a la ciutat. Es tracta de la segona ciutat de Croàcia.

Clima
El clima a Split és mediterrani. Els estius són secs i calurosos, amb mitjanes que ronden els 25 graus; mentre que els hiverns són frescos i humits. La presència del vent del nord Bura afavoreix que la sensació tèrmicasigui encara més freda.

Gastronomia
Típic de la regió són el xoriç de Luganige, els bunyols, els pastissos de Makarana i Kastel els vins de la zona de Vugaba i Planicic.

Comunicacions
Es pot arribar a través de l’aeroport de Resnik. Des d’Itàlia hi ha una ruta en vaixell que uneix Ancona i Split.

Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, Split va ser fundada per l’emperador romà Dioclecià en el segle IV. D’aquella època data el seu palau, que avui dia és un dels més ben conservats i és una de les visites obligades en una estada a Split.El palau de Dioclecià, declarat per la Unesco Patrimoni de la Humanitat (1979) està envoltat de part de les antigues muralles, que originàriament deien 215 metres de llarg per 180 metres. L’accés habitual es fa des de la Porta Àurea, per on s’accedeix al carrer Cardo, al llarg del qual es poden admirar les nombroses restes de l’època, d’entre les quals, fins i tot, hi ha esfinxs egípcies. Ciutat arqueològica, a Split també es pot visitar el temple de Júpiter. També el Mausoleu de Dioclecià, que és actualment la catedral de San Diomo, un edifici que, arquitectònicament, és una barreja d’estils (romànic, gòtic,….), amb una majestuosa porta que representa la vida de Jesús. De l’època medieval, Split encara en conserva testimonis.

De l’època és, per exemple, l’Ajuntament. El casc antic està conformat per innombrables carrerons, en forma de laberint, on ens sorprendrem amb l’essència de l’antic poble mariner. En aquest entorn, podem admirar les esglésies V Nikola i Gospa od Zvonika. I és a l’entorn del Passeig Marítim on podrem observar diversos edificis, monuments i espais de l’època Renaixentista. Aquest es el cas de la plaça de la Republike. De museus, són especialment interessants el Marítim, l’Arqueològic i l’Etnogràfic. A Split hi ha nombroses cales, tot i que per anar a la platja de sorra es pot optar per anar a la de Bacvice. La zona animada és a l’entorn del carrer Majstora Jurja.

Per El Tot Granollers / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES