El món de la cervesa

Espero que el mon del vi, susceptible quan li toquen el calaix, no es prengui aquesta reflexió com una ofensa o un atac. La faig amb la millor intenció i després de tornar a veure en una revista de cuina francesa (ho matiso perquè quedi clar que el fenomen no es exclusiu de casa nostra) l’anunci genèric on un llamàntol s’abraça a una ampolla de cervesa, sota un missatge que ve a dir que han nascut l’una per l’altre. I que, per tant, la cervesa va més enllà de la tradicional companyonia amb tapes i patates braves. Que pot seure a la taula dels grans restaurants per poc que els elaboradors s’ho proposin i recuperin pràctiques tradicionals de les cerveseries monacals d’on va sortir a l’edat mitjana. Per cert, de bracet de les principals tècniques vinícoles. O cal recordar Dom Perignon?

Ara, la cervesa ha decidit recórrer, en sentit invers, el camí que el vi es resisteix a emprendre tot i les veus que teoritzen sobre la seva necessitat. En un mon cada cop mes global i globalitzat on l’important es agradar a tothom i no deixar cap nínxol de mercat en mans del contrincant, la cervesa, dominadora absoluta del sector de la gent jove i desinhibida, busca ara manar en el de la gent mes tibada i convencional, fins ara terreny exclusiu del vi. I, el que em sembla mes suggerent, ho fa utilitzant les mateixes armes que aquest. L’exclusivitat, la producció limitada, la qualitat controlada, la historia del producte, el ritual de servei o fins i tot la recuperació de varietats i tècniques ancestrals.

Dit això, em preocupa la manca de resposta del sector del vi. La poca voluntat d’entrar en territori jove amb propostes arriscades. Per exemple, no veig cap D.O. -al marge de la del Penedès i el seu Vijazz- que aposti per la música moderna. Per què ens entestem en vincular el vi amb la música clàssica també dita culta? Per què el sector encara no ha entrat, sense vergonya ni complexos, en el àmbit esportiu i deixa tot el camp a les begudes energètiques? O no ho ha fet la cervesa en el futbol o el basquet sense massa miraments? Dels altres també es pot aprendre.

TOTES LES NOTÍCIES