Un expert en astrobiologia explica que “l’atzar ha estat fonamental en el procés de la vida”

El doctor en ciències químiques, especialitzat en bioquímica i biologia molecular, Carlos Briones ha impartit aquest dimecres a la sala d’actes del Comú d’Escaldes Engordany una xerrada en el marc de la XV Jornada de les Ciències. La conferència ‘Atzar, necessitat i temps en l’origen de la vida’ ha tractat sobre l’origen i l’evolució de la vida. El divulgador s’ha adreçat a una setantena de persones i els ha explicat que “l’atzar ha estat fonamental en el procés de la vida”. L’expert en astrobiologia durant la xerrada ha intentat obrir la ment a l’auditori i els ha plantejat dubtes al respecte. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i dos alumnes de l’escola andorrana han estat els encarregats d’introduir la conferència.

El doctor en ciències químiques, especialitzat en bioquímica i biologia molecular, Carlos Briones, ha impartit aquest dimecres a la sala d’actes del Comú d’Escaldes Engordany una xerrada sobre l’origen i l’evolució de la vida amb el títol ‘Atzar, necessitat i temps en l’origen de la vida’. El conferenciant ha destacat que “l’atzar és fonamental en el procés de la vida” i ha posat d’exemple “quan tens un fill l’atzar juga un paper rellevant”. A més, ha afegit que el temps també és clau en l’evolució d’aquest procés. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i dos alumnes de l’escola andorrana han estat els encarregats d’introduir la conferència.

El divulgador científic ha plantejat dubtes a l’auditori com per exemple ‘Què és la vida? On són els límits entre el que no és viu i el que és viu? Quant temps va necessitar el pas de la química a la biologia? La vida es va iniciar en una sola vegada o va poder tenir diversos orígens?’. Briones ha afegit que “la ciència és el millor instrument per plantejar-se preguntes” i per això ha indicat que la voluntat de la conferència era donar dades però alhora obrir la ment de la setantena de persones que hi han assistit. A més, el conferenciant ha destacat que “cada vegada sabem més però alhora tenim dubtes més acotats”. Briones ha conclòs dient que com més preparat s’està científicament millor es pot afrontar  la vida.

Pel que fa al tema del futur de l’espècie, el ponent ha indicat que la predicció es fa difícil però ha apuntat que, segons alguns càlculs, els humans desapareixeran en un milió d’anys però no ha especificat què podria passar en el futur ni ha indicat si apareixeran noves espècies.

L’acte s’emmarca en les XV Jornada de les Ciències i ha estat organitzat per l’àrea de Convenis i Relacions Internacionals del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Escolars del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

El conferenciant, aquest dimecres al matí, també ha impartit una conferència acadèmica anomenada ‘La Vida: una carrera entre el temps i l’atzar’, adreçada als alumnes i professors dels centres educatius del país.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES